I rapporten Future 50 Foods presenterar WWF och företaget Knorr en lista på över 50 olika livsmedel som är bra både för hälsan, klimatet och den biologiska mångfalden.
Listan innehåller växtbaserade livsmedel från hela världen som WWF menar kan öka näringsvärdet i våra måltider och samtidigt minska den negativa miljöpåverkan från jordbruket.
För ett år sedan publicerades WWF:s Living Planet Report, som belyser de förödande effekterna av det globala livsmedelssystemet. Rapporten visar att vi kan vara på väg i den sjätte massutrotningen, och att de främsta orsakerna är förlust av livsmiljöer och överexploatering, där inte minst jordbruk och livsmedelsproduktion utgör en starkt pådrivande kraft.
Behövs större mångfald i kosten
Enligt WWF behövs en större mångfald i vår kost, eftersom bristen på variation i jordbruket både är dåligt för klimatet och ett hot mot livsmedelssäkerheten.
I dag kommer 75 procent av världens mat från bara tolv sorters växter och fem djurarter. Ris, majs och vete utgör nära 60 procent av energin vi får från växtriket.
Tre viktiga förändringar
Tanken med Future 50 Foods är enligt Vegomagasinet att inspirera till tre viktiga förändringar för planeten och vår hälsa. För det första, att äta en större variation av växtbaserade råvaror för att få i oss tillräckligt med vitaminer, mineraler och antioxidanter.
För det andra, att vi ska utforska hållbara växtbaserade källor till protein som kan ersätta kött, fågel och fisk för att minska negativ inverkan på klimatet.
För det tredje, att lyfta fram mer näringsrika kolhydratkällor som samtidigt bidrar till ökad biodiversitet inom jordbruket.
Landets Fria Tidning presenterar här hela listan på de 50 råvarorna.
Alger
1. Purpurtång
2. Brunalg
Bönor och baljväxter
3. Adzukibönor
4. Svarta bönor (black turtle beans)
5. Bondbönor
6. Bambarabönor
7. Ögonbönor
8. Linser
9. Maramabönor
10. Mungbönor
11. Sojabönor
Kaktusar
12. Nopal
Spannmål och sädeskorn
13. Amaranth
14. Bovete
15. Fingerhirs
16. Fonio
17. Kamutvete
18. Quinoa
19. Dinkel
20. Teff
21. Vildris
Frukt och grönsaker
22. Pumpablommor
23. Okra
24. Orangea tomater
Bladgrönsaker
25. Rödbetsblast
26. Broccolirybs
27. Kål
28. Moringa
29. Pakchoi
30. Pumpablad
31. Rödkål
32. Spenat
33. Vattenkrasse
Svampar
34. Enokisvamp
35. Maitakesvamp
36. Tallblodriska
Nötter och frön
37. Linfrön
38. Hampafrön
39. Sesamfrön
40. Valnötter
Rotfrukter
41. Svartrot
42. Persiljerot
43. Rättika
Groddar
44. Alfalfagroddar
45. Groddade kidneybönor
46. Groddade kikärtor
Rötter
47. Lotusrot
48. Storjams
49. Jamsbönrot
50. Röd indonesisk sötpotatis