En grupp forskare från Greenpeace har upptäckt extrema koncentrationer av mikroplaster i Sargassohavet, ett hav känt som födelseplats för världens ålbestånd och en viktig födoplats för havssköldpaddor.
Analysen från forskarna ombord på Greenpeace fartyg Esperanza, tyder på att dessa mikroplaster främst kommer från engångsplastflaskor och plastförpackningar.
– Vattnet i Sargasso ser oerhört rent ut, men mängden mikroplast vi har hittat är lika stor, och i vissa fall större än de prover som vi tog förra året i det så kallade Great Pacific Garbage Patch i Stilla havet, säger Celia Ojeda, marinbiologen ombord på skeppet i ett pressmeddelande.
I Sargassohavet finns en av fem globala havsvirvlar som ackumulerar plastföroreningar på grund av cirkulerande strömmar.
Vattnet är en fristad för marint djurliv, som ål och havssköldpaddor, men den fristaden hotas nu akut av den ökande mängden plastföroreningar, skriver Greenpeace.
Expeditionen syftar till att uppmärksamma de många hot världshaven utsätts för. Tillsammans med forskare kräver miljöorganisationen ett globalt avtal under FN som kan skapa ett nätverk av havsreservat som täcker minst en tredjedel av de globala haven fram till 2030.
– Utan ett nytt havsavtal finns det helt enkelt inget sätt att skydda unika havsområden på internationellt vatten, som Sargassohavet, säger Frida Bengtsson, havsmiljöansvarig på Greenpeace.
Fotnot: Den tredje förhandlingsrundan (av fyra) för ett nytt globalt havsavtal äger rum vid FN mellan 19 och 30 augusti.