Radar

Mikroplasterna har hittat till  Sargassohavet

Plastföroreningarna har hittat till ålarnas och  havssköldpaddornas fristad, Sargassohavet.

En grupp forskare från Greenpeace har upptäckt extrema koncentrationer av mikroplaster i Sargassohavet, ett hav känt som födelseplats för världens ålbestånd och en viktig födoplats för havssköldpaddor.

Analysen från forskarna ombord på Greenpeace fartyg Esperanza, tyder på att dessa mikroplaster främst kommer från engångsplastflaskor och plastförpackningar.

– Vattnet i Sargasso ser oerhört rent ut, men mängden mikroplast vi har hittat är lika stor, och i vissa fall större än de prover som vi tog förra året i det så kallade Great Pacific Garbage Patch i Stilla havet, säger Celia Ojeda, marinbiologen ombord på skeppet i ett pressmeddelande.

I Sargassohavet finns en av fem globala havsvirvlar som ackumulerar plastföroreningar på grund av cirkulerande strömmar. 

Vattnet är en fristad för marint djurliv, som ål och havssköldpaddor, men den fristaden hotas nu akut av den ökande mängden plastföroreningar, skriver Greenpeace.

Expeditionen syftar till att uppmärksamma de många hot världshaven utsätts för. Tillsammans med  forskare kräver miljöorganisationen ett globalt avtal under FN som kan skapa ett nätverk av havsreservat som täcker minst en tredjedel av de globala haven fram till 2030.

– Utan ett nytt havsavtal finns det helt enkelt inget sätt att skydda unika havsområden på internationellt vatten, som Sargassohavet, säger Frida Bengtsson, havsmiljöansvarig på Greenpeace.

Fotnot: Den tredje förhandlingsrundan (av fyra) för ett nytt globalt havsavtal äger rum vid FN mellan 19 och 30 augusti.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.