Prenumerera

Logga in

Glöd · Krönika

Desinformationen och misskrediteringen har bara börjat

Camilla Björkbom med citat

Det har gått sex år sedan EAT-Lancet publicerade sin första tungviktare till rapport om en kost inom planetens gränser: en kost som till största delen består av grönsaker, baljväxter, frukt, nötter, fullkorn och en mindre mängd animalier. I den uppföljande rapporten som kom i början av oktober är det vetenskapliga stödet ännu starkare både vad gäller klimat och hälsa.

Vi har redan överskridit sju av de nio planetära gränserna och fem av dessa är på grund av maten. Tänk att vi bara genom att ändra kosten kan rädda både planetens hälsa och 15 miljoner människoliv årligen. För att inte tala om de djur som skulle slippa födas upp i fabriker. Det finns åtgärder som beslutsfattare kan vidta för att göra den här planetära kosten tillgänglig för alla, till exempel genom att ta bort momsen på frukt, grönt och baljväxter, se till att hälsosam mat är den som marknadsförs mest och att rikta om jordbruksstöd. Så här sex år efter den första rapporten, varför har inget gjorts?

Bläcket hann inte ens torka vid den första publiceringen 2019 innan en orkestrerad smutskastningskampanj startade i syfte att så tvivel kring EAT-Lancet. En granskning genomförd av Changing Markets avslöjar ett nätverk av desinformerare, knutna till köttindustrin, som argumenterade för extrem köttkonsumtion. Bakslaget som följde mot EAT-Lancet firades av en inblandad PR-byrå som en “anmärkningsvärd succé”

Changing Markets har lyckats komma över en ljudinspelning från en hemlighetsfull köttindustrikonferens där det antyds att en liknande desinformationskampanj planeras mot den nya rapporten. Taktiken är att sprida tvivel och ifrågasätta fakta och vetenskaplig konsensus. Desinformationskampanjer skulle inte vara så framgångsrika om journalisterna undersökte industrikopplingarna hos dem som börjar ifrågasätta det som tagits fram genom gediget vetenskapligt arbete.

Forskarna i EAT-Lancet säger att de är redo för påhoppen. Vi lär se influerare som berättar att kött är biologiskt nödvändigt. Köttprofilen Edward Blom har redan tillåtits uttala sig i TV4 (apropå mediers roll i attackerna på EAT-Lancet) om den planetära dieten som “späkning” och vegankost för “äcklig”. 

Ännu värre är de regeringsföreträdare som redan börjat misskreditera världens mest genomarbetade rapport någonsin om kost, hälsa och klimat. Landsbygdsminister Peter Kullgren skriver på sociala medier att “Många medier sprider idag en rapport som bland annat uppmanar till extremt låg konsumtion av kött som det mest hälsosamma och miljösmarta”, som om det vore vilken rapport som helst. Han försöker också få rapportens resultat att framstå som extrema genom att använda just det ordet. 

Desinformationen och misskrediteringen har bara börjat. Det är läge att påminna oss om att Sverige hör till de länder i världen som har högst klimatpåverkan från kosten, vilket beror på vår höga köttkonsumtion.