Prenumerera

Logga in

Radar

Storskalig hasselnötsodling på gång i Halland

Hasselnötter

Sverige importerar över tusen ton hasselnötter varje år. Detta vill Hushållningssällskapet ändra på och har nu startat en storskalig demonstrationsodling för hasselnötter, rapporterar SVT Halland.

Hasselnötter har tidigare odlats i framförallt Skåne, Blekinge och Halland och spelat en viktig roll som energirik föda. Faktum är att Sverige på 1600-talet var en stor exportör av hasselnötter, framförallt till Tyskland och Nederländerna. I början av 1900-talet startade Rudolf Abelin en stor hasselnötsodling utanför Båstad med minst tiotusen hasselnötsbuskar och så sent som efter Andra världskriget gjordes nya försök med stora hasselnötsodlingar, men på 60-talet kom man fram till att det inte var lönsamt. Allt det här kan man läsa om i broschyren ”Hasselnötter – en del av vår kulturhistoria” som tagits fram av Hushållningssällskapet.

Rika på vitaminer

I dag finns det inte längre några kommersiella hasselnötsodlingar i Sverige, istället importerar vi majoriteten av de hasselnötter vi konsumerar från andra länder. Hushållningssällskapet menar dock att det finns starka skäl till att vi borde börja odla våra egna hasselnötter, bland annat för att de är rika på vitaminer och järn och för att de spelar en viktig roll i kostomställningen till mer växtbaserade proteiner.

För att hasselnötsodlingen ska komma igång har man alltså nu startat en demonstrationsodling.
– Det tar tid för den som vill starta en odling, från etablering till att det går att ta en full skörd. Därför behöver vi bygga kunskap så att den som vill starta en egen odling kan känna sig trygg med att det finns kunskap, säger Anna-Carin Almqvist på Hushållningssällskapet som är projektledare för demonstrationsodlingen, till SVT Halland.

Till Smaka Sverige – Jordbruksverkets satsning på svensk mat och matkultur – har hon tidigare sagt att hon hoppas att vi inom fem år ska kunna odla 100 hektar hasselnötter i Sverige. Det skulle i så fall täcka fem procent av marknaden.

Målet med demonstrationsprojektet är dock mer blygsamt. 200 plantor räknar man med att odla, men framförallt är förhoppningen att bygga upp kunskap om olika växtsätt och om beskärning och skörd.

Läs mer:
Nötodling i Sverige – en lätt nöt att knäcka

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV