Folkuniversitet arrangerar hållbar lördag där du får lära dig mer om hur du kan leva klimatsmart. Under dagen erbjuds föreläsningar om hållbar matproduktion, återbruk, cirkulär trädgård och hållbar konsumtion.
Hållbar lördag arrangeras av Folkuniversitetet för femte året i rad i Stockholm, och är kostnadsfri. Under lördagen den 16 november är det öppet hus med föreläsningar om olika hållbarhetsfrågor. Bland annat kommer det att hållas föreläsningar om hur trädgårdar kan göra skillnad för både klimatet och artrikedomen, vad som här hållbar och hälsosam mat, och vad man som konsument kan göra för att minska sin klimatpåverkan:
– Blandningen av föreläsningar, workshops och klädbytardag innebär att man kan dyka upp för en enstaka föreläsning eller stanna hela dagen för att röra sig mellan olika aktiviteter, säger Eva Arnek, regionchef för folkbildningen på Folkuniversitetet, som bland annat har i uppdrag att sprida aktuell forskning till allmänheten:
– Att åstadkomma en hållbar omställning bygger i hög grad på att lyssna på vad forskningen säger. Men vi vill också inspirera genom att bjuda på kunskap, till exempel om hur man med små medel kan göra sin trädgård till en plats som främjar biologisk mångfald eller genom att hjälpa besökarna att laga sina kläder i vår syateljé, säger Eva Arnek.
Nina Wormbs, civilingenjör och professor i teknikhistoria vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) är en av de som föreläser under lördagen. Under rubriken ”Ursäkta mig” kommer hon att tala om ursäkter vi gärna använder oss av för att motivera till varför vi inte ändrar vårt beteende trots att vi vet mycket om vad som krävs för att leva mer hållbart.
– Det vanligaste sättet är att balansera olika handlingar mot varandra och föreställa sig att man har ett sorts konto. Man tänker att man gör insättningar och uttag, säger Nina Wormbs, som Landets Fria intervjuade i våras.
– Men det fungerar inte riktigt om man tror att det ska göra skillnad för klimatet. För då är det ju koldioxid som ska fångas in vid en insättning och släppas ut vid ett uttag, och nästan ingenting vi gör fångar in koldioxid. I stället kan valutan vara ”goda” handlingar, som att källsortera, som man ser som en insättning, och ”dåliga” handlingar, som att flyga till Mallorca, som man ser som ett uttag, fortsätter hon och förklarar att det kan vara enklare att leva hållbart om man söker sig till andra sammanhang:
– Vi bör söka oss till sammanhang där det är lätt att göra rätt, till människor som kan stötta. Och vi bör undvika sammanhang som verkar emot våra egna intentioner, säger Nina Wormbs.
Vad: Hållbar lördag med föreläsningar, workshop och klädbytarevent
Var: Kungstensgatan 45 i Stockholm
När: den 16 november klockan 9.30–16.30
Arrangör: Folkuniversitetet
Program: Hållbar lördag på Folkuniversitetet – så minskar du din klimatpåverkan