Startsida - Nyheter

Intro

En inkluderande omställning

Bella Frank.

I dag fredag delas hållbarhetspriset Win Win Gothenburg Sustainability Award ut under en galakväll på Börsen i Göteborg. Priset instiftades redan år 2000 och har sedan dess årligen delats ut till personer och organisationer som på olika sätt har gjort skillnad för en mer hållbar värld. Varje år väljs ett särskilt tema ut och i år har temat varit inkluderande omställning.

– Inkluderande omställning är ett spännande tema för oss, vi är inne i ett momentum just nu där vi håller på med omställningen av så många stora tunga branscher. Hur gör vi det på ett sätt där vi får med oss människor på riktigt och inte bygger in ett motstånd i omställningen? Vem har verktyg, metoder, processer och modeller som gör att det här kommer att fungera, säger Win Win Awards verksamhetschef Sara Larsson till Landets Fria, och förklarar hur prisjuryn har resonerat. .

Valet föll på Internationella fackliga samorganisationens center för rättvis omställning Just Transition Centre och deras två chefer Giulia Laganá och Diana Junquera Curiel kommer att tala under fredagskvällen. Pristagare är också norska Natur og Ungdom som tilldelas Win Win Youth Award som har delats ut sedan 2018. De får priset bland annat för att de tillsammans med norska facket Industriaksjon samarbetat med norska oljearbetare. Just sådana typer av samarbeten inom ramen för en inkluderande omställning har Win Win Award velat främja:

– Vi behöver hitta samverkan. Vi ser så många exempel på polarisering i samhället i dag, och där det blir svårare att hitta gemensamma lösningar, säger Sara Larsson.

För en hållbar omställning krävs inte minst en omställning av vår matproduktion – livsmedelssektorn står för omkring 20–30 procent av de globala utsläppen. Under Omställningskonferensen som hölls i Uppsala i helgen som gick presenterades ett förslag på en mer hållbar livsmedelsstrategi för Sverige. I En strategi för den goda maten lyfts ekologiska och småskaliga jordbruk som ett nödvändigt alternativ till det storskaliga fokus som i många år har kännetecknat svensk jordbrukspolitik.

– Det behövs ett grundligt omtag i matpolitiken, från ensidig betoning av internationell konkurrenskraft och billig mat till ett livskraftigt jordbruk och god och hälsosam mat, säger Gunnar Rundgren, som tillsammans med Ann-Helen Meyer von Bremen har skrivit strategin. 

I veckans nummer kan du också läsa om hur döda trädgrenar utsläpps av kol inte brukar tas upp i beräkningar över skogens kolflöden. Enligt en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet kan detta ha lett till att man har överskattat skogens förmåga att lagra kol, och att globala koldioxidbudgetar därmed kan vara missvisande.

– Vår studie visar att vi kan missa en sjättedel av skogarnas koldynamik om vi inte tar med döda grenar när vi räknar, säger Hyungwoo Lim, en av författarna bakom studien.

I Samtalet har Valdemar Möller intervjuat forskaren Tobias Hübinette som är aktuell med en bok om rasism mot människor med bakgrund i Öst- och Sydostasien, Svenska asiater: Antiasiatisk rasism och framväxten av en ny minoritet. Han förklarar att i samband med covid-19-pandemin då den antiasiatiska rasismen sköt i höjden skapades också ett större motstånd:

– Jag tror faktiskt inte att jag skulle ha kunnat skriva den här boken på det sätt som jag har gjort nu om det inte hade varit för pandemin. Pandemin blev liksom den utlösande faktorn, även för mig. Och jag följde ju med i vad som hände i realtid och blev intervjuad i media om de olika incidenterna, säger Tobias Hübinette

Dessutom: Bilan Osman om vikten att vara konsekvent i sin antirasism och Felicia Wartiainen om att siffran för fossilkapitalets offer stiger utan att rendera mer än notiser

Trevlig läsning!

Bella Frank, tf chefredaktör

Landets Fria Tidning får inte det nya presstödet utan endast övergångsstöd. I år innebär det 500 000 kr mindre i stöd än förra året och sedan minskar det varje år för att efter fem år vara nere på noll kronor i stöd. Vi har sedan tidigare inrättat Omställningsstödet för att fortsätta bevaka vår tids avgörande frågor som du kan bidra till här. Du kan också stödja oss genom att – om du inte redan gör det – gå in och läsa artiklarna på vår hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV