Startsida - Nyheter

Intro

Vad krävs för att en människa ska välja hållbarhet och omställning?

Bella Frank, Think Pinks sopberg i bakgrunden.

I dag fredag den 20 september är det World Cleanup Day. Internationella städdagar har hållits runt om i världen länge men i december förra året antogs en gemensam dag av FN:s generalförsamling för att öka kunskapen om vikten av saneringsinsatser för att få en hållbar utveckling. 

I morgon lördag kommer volontärer runt om i Sverige att delta, dels som en del av Städa Sverige där idrottsungdomar går ut och plockar skräp längs landets vattendrag då lördag också är en annan internationell städdag, International Coastal Cleanup Day, dels då Håll Sverige rent arrangerar skräpplockning. Inför skräpplockardagen har Håll Sverige rent också låtit genomföra en undersökning som visar att hela nio av tio svenskar anser att man bör säga till en person som skräpar ner:

– Genom att säga till den som skräpar ner eller plocka skräp som andra har slängt visar vi människor i vår omgivning vad som är rätt beteende. På så sätt stärker vi normen om att nedskräpning aldrig är okej, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige rent.

Den här veckan är det också den Europeiska mobilitetsveckan då aktörer runt om i Europa uppmuntrar till hållbart resande, till exempel genom kollektivtrafik. I samband med det uppmärksammar Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet (DHR) att människor med funktionsnedsättning långt ifrån självklart kan använda kollektivtrafiken då den ofta inte är tillgänglig. Det kan handla om kanter, knappar som sitter högt eller hissar som inte fungerar:

– Att kunna förflytta sig utan hinder är en grundläggande mänsklig rättighet men det är ingen självklarhet för oss i Sverige i dag, säger DHR:s förbundssekreterare Ken Gammelgård.

I veckans nummer kan du också läsa om att nya riktlinjer för beräkningar av byggnaders klimatpåverkan under alla faser har tagits fram av bland andra IVL Svenska miljöinstitutet. Detta är viktigt för att Sverige ska kunna nå sina klimatmål till 2045 eftersom bygg- och anläggningssektorn står för omkring en femtedel av landets sammanlagda klimatpåverkan. Trots det har det saknats en gemensam standard för hur man beräknar byggnaders klimatpåverkan över en livscykel.

– Från EU finns det krav på att man ska klimatberäkna nya byggnaders hela livscykel, medan det i Sverige bara ställs krav på själva byggskedet genom klimatdeklarationslagen. Därmed finns det inga nationella riktlinjer för hur man ska beräkna användnings- och slutskedet och det är det vi har tagit fram i det här projektet, säger Åsa Thrysin, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

I veckans Samtal intervjuar Valdemar Möller filmarna Cecilia Paulsson och Anders Nilsson som i filmen Outgrow the system undersöker alternativ till kapitalismen.

– Vi hoppas att den här filmen ska kunna bidra till att människor samlas och att det kan bli en startpunkt för att börja prata om hur vi skulle kunna göra istället. Hur vi kan bygga upp de här olika alternativen så att de kan börja användas parallellt, säger Anders Nilsson.

Landets Fria vill också tipsa om en ny podcast som undersöker vad som får människor att jobba för en klimatomställning. Det är klimatpsykologerna Sara Nilsson Lööv och Frida Hyllander som lanserar Klimatpsykologer möter.

Dessutom: Jens Holm om att Sveaskog borde förstå bättre än att göra klimatomställning på bekostnad av miljön och Valdemar Möller om att Sverige måste erkänna att Israels krig är långtifrån ett proportionerligt svar på Hamas attack.

Trevlig läsning!

Bella Frank, tf chefredaktör

Landets Fria Tidning får inte det nya presstödet utan endast övergångsstöd. I år innebär det 500 000 kr mindre i stöd än förra året och sedan minskar det varje år för att efter fem år vara nere på noll kronor i stöd. Vi har sedan tidigare inrättat Omställningsstödet för att fortsätta bevaka vår tids avgörande frågor som du kan bidra till här. Du kan också stödja oss genom att – om du inte redan gör det – gå in och läsa artiklarna på vår hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV