Startsida - Nyheter

Energi · Landets Fria Tidning tipsar

De utforskar drivkrafter för klimatomställningen i ny podd

Sara Nilsson Lööv och Frida Hylander.

Klimatpsykologerna Sara Nilsson Lööv och Frida Hylander drar nu igång en podcast om mänskliga beteenden och vilka hinder och möjligheter som finns för människor att påverka klimatomställningen. 

Den nya podcasten Två klimatpsykologer möter utgår från ett psykologiskt perspektiv och bjuder in gäster som den tidigare ledamoten av Klimatpolitiska rådet Sverker Sörlin, IPCC-forskaren Dana R Fisher och författaren Mats Söderlund. Tillsammans diskuterar de frågor om mänskliga beteenden, hinder och möjligheter att ”skapa storskalig förändring”.

– En av drivkrafterna till varför jag initierade den här podcasten är att uppmuntra fler människor att våga påverka politiska beslut och använda hela repertoaren av sina möjligheter som demokratisk medborgare, säger Sara Nilsson Lööv, klimatpsykolog och initiativtagare till Rebellmammorna i ett pressmeddelande. 

Podcastens första säsong släpptes under torsdagen den 19 september. I första avsnittet möter Sara Nilsson Lööv Ingmar Rentzhog. Han lämnade finansvärlden för att starta den globala medieplattformen We Don’t Have Time som utövar påtryckningar på företag och makthavare att agera för klimatet. I avsnittet berättar Rentzhog hur han fick upp ögonen för klimatkrisen i samband med att han fick barn för tolv år sedan.

När Parisavtalets sedan skrevs under trodde han att världen var på god väg att lösa kriserna men upptäckte att få i hans eget nätverk på sociala medier var intresserade av frågan. Då Donald Trump året därpå valdes till president i USA och sade sig vilja stärka landets kolindustri drabbades Rentzhog starkt. Detta fick honom att vilja förändra och börja agera. Intervjun med Rentzhog alterneras med reflektioner mellan klimatpsykologerna om vad som exempelvis krävs för att en människa att göra stora förändringar i sitt liv för att påskynda klimatomställningen. 

– Att driva en fråga i ett styrelserum eller att ta emot pengar från fossilbolag är också beteenden. Läget är akut, då måste vi lägga fokus på de beteendeförändringar som har störst effekt – samtidigt talar vi knappt om vilka de förändringarna är. Det vill vi ändra på genom den här podden, säger Frida Hylander, klimatpsykolog och författare till boken Klimatpsykologi

Podcasten drivs ideellt, produceras av prisbelönta Sophia Ersson, och den första säsongen finns på Acast och Spotify. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV