Radar

Klimatvandrare vill att regeringen utlyser klimatnödläge

Klimatvandrare.

Organisationen Klimatvandra har för andra året i rad tagit initiativ till vandringar för klimatet. På söndag avslutas årets klimatvandring i Stockholm med krav på att regeringen utlyser klimatnödläge. 

I sammanlagt 379 svenska orter, och i 15 länder, har klimatvandringar genomförts i år. På söndag den 15 september går klimatvandrarna från Bergshamra i norra Stockholm in till city för att kräva att regeringen och riksdagens partier prioriterar klimatfrågorna och utlyser klimatnödläge. 

–  Vi möter många människor som tycker att klimatfrågan är viktig men som inte finner former för sitt engagemang och som känner frustration över att inte tillräckligt mycket görs. Genom vandringarna för vi samman människors vilja om förändring på olika håll i landet i en gemensam folklig aktivitet, säger Mari Pårup som tillsammans med Anna Frenning, Marie Mejer Falk, Madeleine Söderström och Hans Pårub har grundat organisationen Klimatvandra.

– Med drygt artontusen kilometer i våra ben, i 15 länder och genom 379 orter i Sverige vill vi helt enkelt visa våra folkvalda politiker att vi är många som skulle stödja en mer beslutsam klimatpolitik, fortsätter hon.

”Ekosystemet håller på att kollapsa”

De för med sig en budkavle, ett upprop som som hundratals har skrivit under för att kräva hårdare miljö- och klimatpolitik. Utöver att undertecknarna vill att regeringen och riksdagsledamöterna utlyser ett klimatnödläge vill de att Parisavtalet respekteras, att en lagstiftning mot storskalig miljöförstöring – så kallad ekocid – ska antas. Dessutom vill de att subventioner av fossilt bränsle avvecklas och att det införs ”restriktioner mot överkonsumtion av jordens resurser”.

– Runt om i världen ser vi varningstecken på att ekosystemet håller på att kollapsa, vi tror på forskarnas varningar och gör vad vi kan för att bidra. Nu vill vi att Sveriges regering och riksdag gör detsamma, säger Mari Pårup, i ett pressmeddelande. 

Klimatvandra

Har du klimatvandrat eller vill du delta innan vandringen avslutas på söndag den 15 september? Då kan du registrera din vandring här.

Klimatvandringen avgår från Bergshamra i norra Stockholm. Klockan 11 är det samling vid Bergshamra tunnelbanestation, södra uppgången. Klockan 15 går det att ansluta till vandringen vid Östra station. Slutceremonin sker klockan 16 i Humlegården, då bland annat Klimatbudkavlen kommer att läsas upp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV