Radar

Skog med högt naturvärde avverkad av SCA

Fälld skog.

Två skogar med höga naturvärden vid Svarttjärnåsen och Marktjärn i Ånge kommun avverkades av SCA i vintras. Enligt Skydda Skogen avverkades de trots att ett planerat vindkraftsbygge inte längre är aktuellt på grund av höga naturvärden i skogarna.

Skogarna vid Svarttjärnåsen och Marktjärn i Ånge kommun i Medelpad ska ha avverkats redan i vintras, men först i somras fick Skydda Skogen kännedom om detta. Skogen som nu har avverkats hyste naturvärden med reservatsklass. Skogen avverkades trots att SCA:s skogsbruk är certifierat enligt Forest Stewardship Council (FSC) som innebär en garanti att trävaror som säljs av företaget ska komma från ett skogsbruk som tar hänsyn till miljön. 

– Att skrupelfria aktörer tillåts förinta uråldriga ekosystem och natur med höga naturvärden är bottenlöst beklämmande – en rå och banal ondska där man ger sig på djur och växter som inte kan försvara sig själva. SCA högg trots att en oberoende naturvärdesinventering kom fram till att båda skogarna var av nyckelbiotopsklass, det vill säga skogar med höga naturvärden. Enligt FSC-standarden får nyckelbiotoper inte avverkas. Vindkraftsbolaget var inte heller intresserat av att exploatera dessa två skogsområden längre på grund av deras höga naturvärden, säger biologen Erland Lindblad i ett pressmeddelande från Skydda Skogen. 

Skog avverkad vid Svarttjärnåseni i Ånge kommun. Enligt Skydda Skogen är det en skog med höga naturvärden. Foto: Skydda Skogen

”Ser mellan fingrarna”

Skydda Skogen har i flera omgångar skickat in klagomål rörande Forest Stewardship Council-certifieringen till SCA, liksom till företaget DNV som kontrollerar att SCA lever upp till sin certifiering. Då DNV inte har ansett att någon åtgärd varit nödvändig har ärendena avskrivits, och därför har Skydda Skogen också lämnat in klagomål till den internationella organisationen Accreditation Services International (ASI) som godkänner de företag som utför certifiering enligt FSC:s standarder. Men även ASI avskrev ärendena. 

– Det är beklagligt att DNV konsekvent ser mellan fingrarna gällande alla systematiska övertramp som SCA gör. Nu backas de upp av ASI. Totalt har över 70 naturvårdsarter varav 32 rödlistade arter hittats vid Svarttjärnåsen och Marktjärn. Vid Svarttjärnåsen fanns rödlistade arter i princip på varje kvadratmeter. Om inte dessa skogar är nyckelbiotoper – vad är då en nyckelbiotop? Nu har två skogar avverkats som egentligen borde ha blivit naturreservat, säger skogsbiologen Sebastian Kirppu.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV