En rosa mötesplats och scen, vars tre lager symboliserar ett dansgolv, ett feministiskt kollektiv och ett sovrum, med uppvärmda kuddar. På Esperantoplatsen i Göteborg invigs snart hbtqi+monumentet ”Gläntan”– det första i sitt slag i Sverige.
Uppdraget var att skapa ett konstverk som uppmärksammar och gestaltar kampen för lika rättigheter för hbtqi+personer i Göteborg, historiskt, i dag och i framtiden. Resultatet håller just nu på att installeras på Esperantoplatsen i Göteborg.
– Jag var inte riktigt beredd på en så stark fysisk reaktion när de första delarna svävade in med en kran över Esperantoplatsen. Det blev som en slags ritual över platserna som inte finns kvar. Det kändes overkligt och väldigt känslosamt, svårt att hålla tillbaka tårarna, säger konstnären Conny Karlsson Lundgren i ett uttalande.
Gläntan är tänkt att fungera som mötesplats och scen. Monumentet består av tre rosafärgade lager i marksten och betong, som vart och ett representerar ett rum hämtat ur Göteborgs hbtqi+historia. Det är nattklubben Touch, det feministiska kollektivet ”Högst upp” och sovrummet hos ”Josefin”, en hemlig mötesplats fram till att homosexuella handlingar avkriminaliserades 1944. Översta lagret kröns av tre kuddar i rosa marmor, som är avbildningar av några av dagens hbtqi+personers huvudkuddar.
På marken runtomkring monumentet löper en linje i mässing som symboliserar marschen för lika rättigheter i Göteborg 1981.
Monumentet är det första i sitt slag i Sverige.
– Hela projektet är ett kollektivt arbete, summan av alla inblandade som har bidragit med historiska och samtida berättelser och erfarenheter, och alla de som har varit med under gestaltningsarbetet. Det är en mångfald av gemenskaper som är tänkta att representeras på Esperantoplatsen, där jag hoppas att många känner sig välkomnade, säger Conny Karlsson Lundgren.
I arbetet har konstnären samarbetat med arkitektbyrån New order arkitektur, och monumentet finasieras genom Charles Felix Lindbergs donationsfond.
Invigningen av Gläntan äger rum 11 november, med tal, performance, konstnärssamtal och musik.