Startsida - Nyheter

Radar

Linnés favoritbär får EU-skydd – Har du smakat?

”Förhoppningen är att ursprungsmärkningen ska göra allåkerbäret mer känt, precis som det förtjänar”, säger Malena Bathurst som är näringsutvecklare på Jordbruksverket.

Carl von Linné utnämnde det till Europas godaste frukt, och nu har en odlad variant av åkerbäret – Norrländskt allåkerbär – fått skyddad ursprungsbeteckning från EU.

”Baeren af denna växt äro ofelbart de smakeligaste af all frukt, som växer sjelfmant, icke allenast I Sverige, utan i hela Europa, och efter få år, skulle väl en hvar önska, att de växte här nedre i landet; ty man har nog ofta rätt svårt, att få dem insyltade från Norrland.”

Så beskrev Carl von Linné åkerbäret i Flora Lapponica 1737, efter en botanisk resa genom Norrland.

Framöver kommer det kanske bli lite lättare för resten av landet att bekanta sig med åkerbäret. Detta eftersom dess odlade släkting allåkerbär från Norrland nu fått skyddad ursprungsbeteckning från EU. Det betyder bland annat att bärets kvalitet eller egenskaper beror på just den specifika geografiska omgivningen, och att det endast odlas där.

– Märkningen är en kvalitetsstämpel som kan sätta Allåkerbär från Norrland på matkartan. Förhoppningen är att ursprungsmärkningen ska göra allåkerbäret mer känt, precis som det förtjänar, säger Malena Bathurst som är näringsutvecklare på Jordbruksverket i ett uttalande i samband med att ursprungsskyddet offentliggjordes.

Bland de andra svenska produkterna med skyddad ursprungsbeteckning hittar vi Kalix Löjrom, Wrångebäcksost (som tillverkas i Guldkroken i närheten av Hjo) och det grytbakade brödet Upplandskubb. Allåkerbäret är det första bäret på listan.

Hybrid

Bäret odlas, plockas, rensas och förädlas i Norrbotten och Västerbotten, och är en odlad korsning mellan det nordiska åkerbäret och åkerbäret från Alaska.

Allåkerbäret liknar hallon till utseendet, men med en unik och intensiv smak, som hos fullmogna bär kan visa släktskap med lingon, röda vinbär, sherry, jordkällare, havtorn och björnbär, skriver Jordbruksverket.

Och fler än Linné har sjungit åkerbärets lov. I boken Tistron och tränjon (synonymer för svarta vinbär och tranbär) skriver Matts Bergmark följande lyriska rader: ”Om åkerbärets arom finns endast en mening: det är ypperst av alla svenska bär, ja, av jordklotets alla ätliga frukter överhuvudtaget!”

Hur står sig då det odlade allåkerbäret mot åkerbäret? Enligt Bärfrämjandet (bärsektionen inom LRF Trädgård) anses smaken inte nå upp till samma nivå, ”men åtminstone för den som inte kan jämföra är allåkerbäret utsökt”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV