Radar

Linnés favoritbär får EU-skydd – Har du smakat?

”Förhoppningen är att ursprungsmärkningen ska göra allåkerbäret mer känt, precis som det förtjänar”, säger Malena Bathurst som är näringsutvecklare på Jordbruksverket.

Carl von Linné utnämnde det till Europas godaste frukt, och nu har en odlad variant av åkerbäret – Norrländskt allåkerbär – fått skyddad ursprungsbeteckning från EU.

”Baeren af denna växt äro ofelbart de smakeligaste af all frukt, som växer sjelfmant, icke allenast I Sverige, utan i hela Europa, och efter få år, skulle väl en hvar önska, att de växte här nedre i landet; ty man har nog ofta rätt svårt, att få dem insyltade från Norrland.”

Så beskrev Carl von Linné åkerbäret i Flora Lapponica 1737, efter en botanisk resa genom Norrland.

Framöver kommer det kanske bli lite lättare för resten av landet att bekanta sig med åkerbäret. Detta eftersom dess odlade släkting allåkerbär från Norrland nu fått skyddad ursprungsbeteckning från EU. Det betyder bland annat att bärets kvalitet eller egenskaper beror på just den specifika geografiska omgivningen, och att det endast odlas där.

– Märkningen är en kvalitetsstämpel som kan sätta Allåkerbär från Norrland på matkartan. Förhoppningen är att ursprungsmärkningen ska göra allåkerbäret mer känt, precis som det förtjänar, säger Malena Bathurst som är näringsutvecklare på Jordbruksverket i ett uttalande i samband med att ursprungsskyddet offentliggjordes.

Bland de andra svenska produkterna med skyddad ursprungsbeteckning hittar vi Kalix Löjrom, Wrångebäcksost (som tillverkas i Guldkroken i närheten av Hjo) och det grytbakade brödet Upplandskubb. Allåkerbäret är det första bäret på listan.

Hybrid

Bäret odlas, plockas, rensas och förädlas i Norrbotten och Västerbotten, och är en odlad korsning mellan det nordiska åkerbäret och åkerbäret från Alaska.

Allåkerbäret liknar hallon till utseendet, men med en unik och intensiv smak, som hos fullmogna bär kan visa släktskap med lingon, röda vinbär, sherry, jordkällare, havtorn och björnbär, skriver Jordbruksverket.

Och fler än Linné har sjungit åkerbärets lov. I boken Tistron och tränjon (synonymer för svarta vinbär och tranbär) skriver Matts Bergmark följande lyriska rader: ”Om åkerbärets arom finns endast en mening: det är ypperst av alla svenska bär, ja, av jordklotets alla ätliga frukter överhuvudtaget!”

Hur står sig då det odlade allåkerbäret mot åkerbäret? Enligt Bärfrämjandet (bärsektionen inom LRF Trädgård) anses smaken inte nå upp till samma nivå, ”men åtminstone för den som inte kan jämföra är allåkerbäret utsökt”.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.