För andra veckan i rad blockerar unga klimataktivister transporter med fossila bränslen i Göteborg. Den nya rörelsen kallar sig Ta tillbaka framtiden.
– Vi håller fossilindustrin ansvariga för att vår framtid brinner upp, säger Alma Laudon, talesperson.
Sedan 3 april har ett tjugotal ungdomar blockerat trafiken på in- och utfarten till en bränsleterminal i Energihamnen i Göteborg, genom att sitta på marken och klättra upp på tankbilar.
Ungdomarna har rest från Umeå i norr till Skåne i söder för att delta. Gruppen kallar sig Ta tillbaka framtiden och 23-åriga Alma Laudon är en av talespersonerna.
– Vi är unga personer som är oroliga för vår framtid. Vi gör motstånd mot fossilindustrin för att den hotar våra liv, och kombinerar det med gemenskap och att umgås. För det är en väldigt läskigt tid att vara ung i, med en eskalerande klimatkris, säger hon.
Aktionerna är fredliga och har bemötts av uppmuntran från förbipasserande, enligt Alma Laudon. Att välja civil olydnad som metod kändes självklart, säger hon.
– Fossilindustrin bränner medvetet upp våra chanser till liv i framtiden. Det känns självklart att sätta sig i vägen.
Ungefär hälften av de unga på plats är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten.
– Det känns ju märkligt när det vi har gjort är att sätta oss på en infart för att stoppa tankbilar med bränslen som förstör världen. Det är ironiskt att det är oss polisen flyttar på medan fossilindustrin får agera dag efter dag utan konsekvenser, säger Alma Laudon.
Hon beskriver Ta tillbaka framtiden som en hoppfull rörelse.
Det känns otroligt hoppfullt och det känns som att jag kan ha makt att styra mitt eget liv. Världen går åt helt fel håll och vi bara fortsätter att stödja fossilindustrin fast den är ansvarig för människors död. Vi går inte med på det. Vi vill leva, och ha en framtid att drömma om. Jag tycker det är otroligt fint att få enas i det, säger Alma Laudon.
Ni bryter ensamheten skriver ni på hemsidan. På vilket sätt kan man känna sig ensam i krisen?
– Många av de lösningar som har presenterats som svar på klimatkrisen har varit individuella, det är fokus på konsumentmakt, att man ska handla rätt saker. Det delar upp mer än vad det enar. Vi vill istället göra saker tillsammans, och få hitta stöd i varandra.
Varför har ni valt att bilda en ny organisation istället för att engagera er i någon av de klimatrörelser som redan jobbar med civil olydnad, som Extinction rebellion?
– Det handlar väldigt mycket om vad som känns hoppfullt att göra. För oss är det kombinationen gemenskap med andra som direkt vill blockera fossilindustrin och att vi vill skapa det vi själva vill ha. Vi vill inte sitta och vänta på att nån annan ska göra nånting. Hoppet finns i att göra detta tillsammans.