Startsida - Nyheter

Radar

Bonde och kock kopplas samman för ett hållbart skolkök

Fyra kommuner, däribland Karlstad, valdes ut för att utveckla framtidens hållbara skolmatsystem.

Hur kan samarbete mellan skolkök och lokala producenter se ut? Det har Karlstad kommun tittat närmare på och kommit på en idé för att samordna tillgång och efterfrågan på närproducerade varor.

För ett år sedan ansökte Karlstad kommun om att vara en del av Livsmedelsverkets och Vinnovas hållbarhetsprojekt “Ett nytt recept för skolmåltider”. Fyra kommuner, däribland Karlstad, valdes ut för att utveckla framtidens hållbara skolmatsystem.

– Det har varit en riktig intressant och lärorik resa, även för mig personligen som kostchef. Man lärde sig något nytt hela tiden, säger Alain Grenard, kostchef och deltagare i projektgruppen i Karlstad kommun.

Uppdraget som bland annat Karlstad kommun fick av Livsmedelsverket var att identifiera delar i skolmatsystemet som skulle kunna göras mer hållbara. En arbetsgrupp bestående av olika kompetenser från kommunen, däribland Alain Grenard, satte igång arbetet att identifiera problem och hitta lösningar.

Alain Grenard, kostchef och deltagare i projektgruppen, i Karlstad kommun. Foto: Karlstad kommun 

Idén började på en post-it lapp

En av Alain Grenards idéer var att försöka sammankoppla tillgången och efterfrågan på närproducerade råvaror, med förhoppningen om att öka närproducerade råvaror i skolköket. Idén skrev han upp på en post-it lapp.

– När jag skrev lappen hade jag ingen aning om hur det skulle kunna gå till, utan jag visste bara att vi hade ett problem där.

Ett problem hade identifierats och en idé om en digital tjänst som kopplar samman producent och kund, bonde och kock, hade fötts. Hur det skulle gå till att framställa den digitala tjänsten var dock oklart.

– Vi vände oss till elever på Teknik center och på Karlstad Universitet, säger Alain Grenard.

Totalt 40 elever fick uppdraget inbäddat i sin kursplan och igår presenterades tio prototyper till en digital tjänst.

Blickar framåt

Projektet “Ett nytt recept för skolmåltider” är nu avslutat, men fortsätter i en ny skepnad under Jordbruksverkets ansvar. Exakt hur framtiden ser ut för en digital tjänst som kopplar samman bonde och skolkök är ännu oklart.

– Jag tror att vi kommer att sätta oss i arbetsgruppen och fundera över om det finns en så pass färdig prototyp av den digitala tjänsten som man skulle kunna testa med några kök och producenter. Kommer idén på post-it lappen hålla hela vägen? undrar Alain Grenard.

Efter projektets slut väntar ett andrum som öppnar upp för möjligheter att ta del av  vad de andra kommunerna har tittat på för hållbara lösningar.

– Året har varit rätt intensivt men nyttigt, lite reflektionstid behövs innan vi tar arbetet vidare. Nu får vi även möjligheten att se vad de andra kommunerna har hittat på, samt se vad tycker de andra om våran idé.

Utöver Karlstad blev Hofors, Munkedal och Vallentuna kommun utvalda till projektet för att arbeta fram lösningar för omställning i skolmåltidssystemet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV