Skördar i östra- och södra Afrika väntas minska med 80 procent fram till 2050 jämfört med i dag i vissa områden, om temperaturerna fortsätter att stiga på grund av klimatförändringarna. Detta enligt en rapport som släpptes i dag av FN:s internationella fond för jordbruksutveckling, Ifad.
I samarbete med Cape Town University i Sydafrika har Ifad studerat hur småskaliga jordbrukare i åtta länder i östra- och södra Afrika väntas påverkas av klimatförändringarna.
– I vissa områden i södra Afrika ökar temperaturerna just nu. Om vi tittar på scenariot med höga utsläpp, som ligger nära de vi har nu, kommer temperaturökningen blir minst två grader, upp till 2,6 grader, säger Paxina Chileshe, klimatförändringsspecialist på Ifad.
Enligt Ifad:s rapport kommer en temperaturhöjning på två grader resultera i skördeförluster på i genomsnitt 25 procent, men det varierar mellan områdena. I provinser som Namibe i Angola väntas produktionen av majs att minska med 77 procent jämfört med dagens nivåer. För att jordbrukarna ska överleva klimatförändringarna krävs stora investeringar, säger Paxina Chileshe.
– Först och främst att kunna förse dem med aktuell och tillförlitlig klimatinformation. Det inkluderar säsongsprognoser över nederbördsmönstren så de vet när det kommer torrperioder och kan anpassa sin odling efter det.
Klimattåligare grödor
En annan viktig del är att få dem att odla grödor som bättre klarar översvämningar och torka och odla fram varianter som är än mer motståndskraftiga mot klimatförändringar.
– Rotfrukten kassava brukar ses som en av de mer klimattåliga grödorna. Men vi har sett att det finns en potential att öka toleransen. Genom att förbättra sorterna höjdes skördarna med 300 procent, säger Paxina Chileshe.
Många jordbrukare är beroende av regnvatten och saknar infrastruktur för bevattning. Mer effektiva bevattnings- och förvaringstekniker kostar pengar, men kan öka skördarna enligt Paxina Chileshe.
– I många afrikanska länder går mycket av maten förlorad efter skörd. Vi förlorar i vissa fall cirka 30 % av våra jordbruksprodukter. Om vi investerar i mer klimattåliga förvaringsanläggningar kan vi se till att förlusterna minskar.
Enligt Ifad behöver utvecklingsländer mellan 70 och 100 miljarder dollar per år till klimatanpassning. I dag har knappt två procent av de pengar som satsats gått till småskaliga bönder som producerar majoriteten av världens mat.
– En av de största utmaningarna som jag ser är att vi fortfarande har lite finansiering. Några av de andra utmaningarna är att klimatförändringar kommer att förvärra redan existerande problem som markförstöring.