Startsida - Nyheter

Zoom

Årets KlimatSalong – för konsten och gammelskogen

Linda Engström, konstnär och projektledare för KlimatSalongen håller i en tavla skapad av Jonatan Blixt.

För tredje året i rad hålls Klimatsalongen i Nyköping, nytt för i år är att konstsalongen spridit sig till fler platser. Samtidigt som utställningen pågår under helgen så auktioneras konstverken ut – i syfte att samla pengar för Naturarvet.

Linda Engström, konstnär och projektledare för Klimatsalongen, öppnar den stora dörren i trä och välkomnar mig in till den anrika byggnaden från tidigt 1700-tal. En stentrappa leder oss upp till övervåningen där Klimatsalongen ska äga rum över helgen. Sneda vinklar och massivt trä under våra fötter vittnar om husets ålder. Dekorativa detaljer pryder taket och stora fönster släpper in ett dovt ljus som lägger sig över konstverken denna gråa oktoberdag.

Det är dagen innan vernissagen och Linda Engström har fullt upp, konstverk efter konstverk står i ett organiserat kaos. En del verk har kommit till rätta medan andra verk tålmodigt väntar på den perfekta placeringen.

– Den här våningen har så mycket personlighet, det passar så bra med den brokiga skaran konstverk som vi ställer ut, säger Linda Engström som engagerat berättar om Klimatsalongen.

Ett av rummen där konstverk efter konstverk ska hängas upp. Foto: Karoline Montero Araya 

Innan vi slår oss ned i ett av rummen på övervåningen diskuterar Linda Engström placeringen av spotlightsen med en tekniker på plats. Mitt i rummet står flera stolar uppradade.

– Vi samarbetar med LitterArt Gästabud i år och kommer ha ett författarsamtal här, det är därför alla stolarna står här, säger Linda Engström.

Sedan tre år tillbaka projektleder Linda Engström KlimatSalongen, ett projekt som står henne varmt om hjärtat.

Idén om KlimatSalongen föddes då Lindas kollega Moa Rudsäter var på Liljevalchs vårsalong: Varför inte en konstsalong för klimatet? Sagt och gjort, samma år som idén kläcktes anordnades den första Klimatsalongen, som LFT tidigare skrivit om.

KlimatSalongen äger rum på övervåningen i det Gamla residenset intill slottet Nyköpingshus. Byggnaden är från tidigt 1700-tal. Foto: Karoline Montero Araya

Nytt för i år är att KlimatSalongen pågår på fyra olika platser under samma helg. I ett flytande hus i Sundsvall, på ett bibliotek i Arboga, i ett 1700-tals hus i Nyköping och på Lindeborgs Eco retreat utanför Nyköping.

Det är konstnärer som tidigare medverkat i KlimatSalongen som tagit sig an konceptet i sina respektive städer.

– Det är så kul för alla gör så olika, har olika program och olika samarbetspartners, säger Linda Engström.

Vardera KlimatSalong har sitt egna programblad. I Nyköping kommer man till exempel kunna gå på panelsamtal om skogen samt ett författarsamtal med Isabelle McAllister och på Lindeborgs Eco retreat kan man delta i ett så kallat skogsbad.

Speglar samtiden

Konst är ett sätt att spegla vår samtid och vad speglar vår samtid bättre än klimatfrågan? Menar Linda Engström. Utöver att spegla samtiden fyller konsten även ett annat syfte.

– Konst är ett bra sätt att kanalisera klimatångest, oro och visioner om klimatet, engagemang överlag släcker klimatångest, säger Linda Engström.

Under de tre åren som Linda Engström projektlett salongen har gestaltningen av klimatfrågan förändrats. Första året var det mycket fokus på Greta Thunberg i konstverken, andra året var det lite mindre Greta-fokus och i år innehåller inte ett enda verk Greta.

– Det visar på att klimatfrågan breddas och det är bra, säger Linda Engström.

En trendspaning som KlimatSalongen märkt av i år är att antalet naturfotografier bland konstverken har ökat. Linda Engström tror att det kan bero på att fler varit ute i naturen under pandemin.

Linda Engström håller i ett foto av fotografen Gunta Podina. Foto: Karoline Montero Araya

Alla är välkomna

Det finns ingen jury som väljer ut verken utan konceptet bygger på att alla som ansöker får med sitt konstverk, det spelar ingen roll om man är etablerad konstnär eller precis fått upp ögonen för sitt konstnärskap. Klimatsalongen vill att det ska vara högt i tak vad gäller konstnärliga uttryck och lägger heller ingen värdering i om konstverken är subtila eller övertydliga i sin tolkning av klimattemat.

– Alla har sin egen process, säger Linda Engström.

Konstnärerna som deltar med sina verk kommer från spridda delar av landet och utrycker sig i vitt skilda former, allt från tavlor, till ljudverk och poesi. Även åldersspannet är brett bland deltagarna.

– Vår yngsta deltagare var tolv år när hon sökte och vår äldsta är över 70 år gammal, säger Linda Engström.

Bläddra för att se ett axplock av verken som ställs ut i KlimatSalongen. Porslinshunden är ett konstverk av Wendel Strömbeck. Foto: Karoline Montero Araya
Konstverk av Alicia Samson. Foto: Karoline Montero Araya
Konstverk av Carolina Virén. Foto: Karoline Montero Araya
Små humlebon tillverkade i lera, konstverk av Linda Engström. Foto: Karoline Montero Araya
Klädesplaggen är tillverkade av Hild Lorentzi och tavlorna till höger av Monicapeter. Foto: Karoline Montero Araya

Samtidigt som utställningen pågår, auktioneras samtliga konstverk ut på Klimatsalongens Instagram. Auktionen pågår parallellt med utställningen, mellan fredagen den 15:e oktober och söndagen den 17:e oktober.

– Ungefär hälften av verken har sålts vid de tidigare Klimatsalongerna och vardera gång har vi fått in cirka 54 000 kronor, säger Linda Engström.

Första året som Klimatsalongen hölls gick pengarna från auktionen till Greenpeace arbete med Amazonas och andra gången gick pengarna till Världsnaturfonden. I år går pengarna från auktionen till Naturarvet som köper upp och skyddar gammelskogar i Sverige.

Visionen: Hållbara konstnärer

Linda Engström ser Klimatsalongen som en gräsrotsrörelse som ständigt växer och utvecklas i omställningens anda. Visionen är att skapa ett hållbart ekosystem i projektet.

Idén för ett hållbart system i projektet är att företag, som vill engagera sig i klimatfrågan, skulle köpa konstnärernas verk så att konstnärerna får betalt. Sedan skulle företagen skänka verken till KlimatSalongens auktion och intäkterna från auktionen skulle gå till en insamling för klimatet.

Betalning för de som arbetar med KlimatSalongen skulle komma från till exempel stipendier.

– Hittills bygger Klimatsalongen på volontärt engagemang, konstnärerna får inte betalt men det vill vi ändra på, säger Linda Engström som berättar att i år är första gången som Klimatsalongen fått projektmedel.

Konstverk av Cornelia Eriksson. Foto: Karoline Montero Araya

En långsiktig vision som Linda Engström har är att forma en konstnärsbank med hållbara konstnärer och i förlängningen skapa ett slags certifikat för hållbara konstnärer. Men för det krävs mycket research och rätt samarbetspartners menar Linda Engström.

– Det skulle kunna vara som ett certifikat som Krav eller en annan märkning som visar på att den här konstnären arbetar med hållbarhet i fokus, säger hon.

Exakt vad kriterierna för en hållbar konstnär innebär är en komplex fråga som kräver tid, menar Linda Engström.

I år deltar 80 konstnärer och har man inte möjlighet att besöka en av salongerna så går samtliga verk att se digitalt på @klimatsalongen på Instagram.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV