Energi · Hallå där

Hallå där Linda Engström! …

Arrangören och konstnären Linda Engström.

… konstnär, klimatengagerad och en av arrangörerna bakom Klimatsalongen  i Nyköping den 6–8 september.

Vad är Klimatsalongen 2019?
– Jo, det är en konstutställning som ska vara en plats som sträcker sig utanför de redan frälsta i klimatsvängen, och konstsvängen också kanske, som en plats där vi kan mötas.

Linda Engström berättar att intresset för att delta har varit jättestort och att det nu är 55 konstnärer som ska ställa ut med vitt skilda tekniker. Det är både okända konstnärer som aldrig har ställt ut tidigare och kända konstnärer som verkar proffesionellt. Alla donerar ett verk som ska auktioneras ut genom budgivning på Klimatsalongens Instagramkonto, och pengarna skänks sedan till Greenpeace arbete för Amazonas regnskog.

– Det som känns viktigt för mig och Moa Rudsäter, vi som driver det här, är att man ska kunna komma dit och känna att det inte finns någon prestige varken i klimat- eller konstsamtalet och att man ska känna sig bekväm. För alla måste ju med på tåget och då tycker vi det är extra spännande att koppla ihop två världar, konst och klimat, som sällan möts, och göra det på ett roligt och avslappnat sätt.

Arrangör och skådespelare Moa Rudsäter
Arrangör och skådespelare Moa Rudsäter.  Lungvas, handbyggd keramisk vas av Denise Ferreira, Hearts'n'Tiles keramik. Foto vänstra bilden: Binniam Eskender

Hur kommer det sig att ni anordnar detta?
– Moa Rudsäter var på vårsalongen på Liljevalchs i våras och tyckte att det var så intressant att amatörer och proffs kan få ställa ut sida vid sida. Hon tänkte då att det borde få finnas en klimatsalong där man donerar och skänker pengarna till välgörande ändamål. Det var grundtanken, och sedan hörde jag talas om det och högg tag i henne och sa att jag ville vara en del av detta, och hon svarade att ”du kan ju få projektleda det”.

De satte igång i juni och Linda Engström berättar att de i år kör ideellt då de inte har hunnit söka någon finansiering eller några samarbetspartners, men att de ska försöka göra det till nästa år.

– Vi tänker att vi då ska bredda det lite också med en scen och köra poesi, spoken word, föreställningar eller föreläsningar också. Så idéerna är det ingen brist på!

Har ni gjort något liknande förut?
– Moa har inte hållit på med konst på det viset, hon är skådespelare, som visserligen är ett konstnärligt uttryck, och hon kommer spela sin ögonöppnande föreställning Apocalips, som är en monolog, på söndagen. Men hon lägger oerhört mycket krut på Grön Framtid Nyköping som är ett pragmatiskt partipolitiskt obundet nätverk.

De organiserar bland annat skolstrejker och mobiliserar företag och medborgare genom olika initiativ, medborgarförslag och debattartiklar.

Linda Engström berättar att hon själv har hållit på med konst på många olika sätt i hela sitt liv, som foto och grafisk form. Men sedan hon fick barn har hon utbildat sig till keramiker och arbetar i dag med keramik och skulptur.

"Greta", broderi av Elisabet Englund
"Greta", broderi av Elisabet Englund.

– Jag tycker att det är väldigt roligt med grafisk form så att få göra affischerna har varit halva nöjet, säger hon och skrattar. Min klimatångest har gått till nästan noll när jag känner att jag kan göra något konstruktiv som också är roligt.

Hon har deltagit som konstnär i några mindre utställningar förut men inte själv varit ansvarig för en utställning som curator. Gamla residenset som de ska hålla till i är från början av 1700-talet.

– Det är jättespännande eftersom byggnaden är så speciell, och alla rummen är olika, så vi får frångå vissa normer för hur man ska visa konst, det är inte en kal, vit gallerilokal.

De har också hittat gamla dörrar uppe på vinden, som tidigare har suttit runt om i huset, som de ska sätta på bockar och använda som bord i utställningen.

BOOM! Glass Group, kvinnoseparatistiskt glasblåsarkooperativ ställer ut
BOOM! Glass Group, kvinnoseparatistiskt glasblåsarkooperativ ställer ut. Foto: Morgan Norman

Vilken roll tycker du att konst kan ha i omställningen?
– Först och främst tror jag det är  ett sätt att kanalisera våra egna känslor, tankar och frustrationer – och hopp. Och för betraktaren kan det både väcka känslor och skapa ett lugn. Konst är ett sätt att kommunicera utan ord – eller med ord – och det är uppenbarligen ett fint sätt att mötas på.

Linda Engström menar att det också, som för alla branscher, och alla familjer, är viktigt att tänka på hur man jobbar som konstnär, vad vi väljer för material och vilken mängd som vi producerar eller konsumerar.

– Konsthantverk i sig är hållbart och man kan verkligen arbeta för att skapa en hållbar konsumtion.

Hon säger att många har en destruktiv känsla av maktlöshet och frustration inför läget i världen och att vi då inte får glömma att ta hand om oss själva.

– Vi kan bara göra så mycket vi kan göra själva. Det är en lång sträcka som vi behöver kämpa och då är det viktigt att man hittar något som man tycker om att göra.

– Jag engagerar mig i Naturskyddsföreningen och det är också givande och lärorikt eftersom många inom den föreningen är otroligt kunniga inom miljö och natur. När jag nu också kan engagera mig konstnärligt, i något jag alltid haft som intresse och alltid drömt om att arbeta med – och för en viktig sak – så kan det nästan inte bli bättre. Vi jobbar intensivt i projektet, men jag är lugnare och gladare.

Förberedelserna inför helgens Klimatsalong pågår för fullt i de gamla 1700-talslokalerna i Nyköping
Förberedelserna inför helgens Klimatsalong pågår för fullt i de gamla 1700-talslokalerna i Nyköping.  Fr v: Moa Rudsäter och Linda Engström. 

Vilken upplevelse vill ni skapa för besökarna?
– Jag vill att de ska känna sig viktiga, trygga och inspirerade för att gå vidare och prata med sin omgivning på ett lite mer lättsamt sätt. Att få in klimatfrågan och den typ av omställning som vi alla måste göra i våra liv – och orka göra det varje dag. Så att det inte känns betungande utan att hitta något lustfyllt att inspireras av och hitta andra personer som man kan dela det med.

– Och kanske nästa år vilja skapa något till Klimatsalongen 2020, att ha ett litet frö i sig och se på sin omvärld och fundera på ”vad känner jag och vad vill jag skapa med det här”.

Om Klimatsalongen 2019

En konstutställning i Gamla residenset, Nyköping, 6–8 september, med vernissage den 6 september kl 19–21.
Några av konstnärerna är exempelvis illustratören Max Gustafson, regissören och samhällsdebattören Stina Oscarson och smyckesdesignern Åsa Elmstam.
Budgivning på de donerade konstverken och mer information kommer finnas på Klimatsalongens Instagramkonto: @klimatsalongen.
Det kommer finnas en shop på plats där besökare kan köpa mindre konsthantverk, affischer och böcker till klimatsmart prissättning. 
Klimatsalongen är också en del av initiativet Klimatstråket som pågår lördagen den 7 september i centrala Nyköping, bland annat Nyköpings Restabud som arbetar med matsvinn samt Bryggeriområdet med öppna ateljéer, textilutställning och vintagemarknad.
Facebookevent: Klimatsalongen 2019

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV