Startsida - Nyheter

Radar

Omfördelning av covidvaccin kan förhindra upp till en miljon dödsfall

En man vårdas på en intensivvårdsavdelning i Jemen.

Samtidigt som flera höginkomstländer har ett överskott av vaccindoser råder det fortfarande stor brist på covidvaccin i fattigare länder. En omfördelning skulle kunna rädda närmare en miljon liv fram till mitten av 2022 visar en rapport som analysföretaget Airfinity har gjort för Läkare Utan Gränser.

– Den nuvarande vaccinfördelningen är inte bara orättvis och oetisk, den riskerar även att förlänga pandemin och slå tillbaka på oss alla. Så länge pandemin forsätter ökar risken att det uppstår nya, mer aggressiva mutationer som kommer sprida sig globalt, säger Sanna Gustafsson, rådgivare som följer vaccinfrågan för Läkare Utan Gränser i Sverige, i ett pressmeddelande. 

Det land som toppar den föga smickrande listan över antal överskottsdoser är USA. Där räknar man med att landet har ett överskott på närmare en halv miljon doser, efter vaccination av den vuxna befolkningen över 16 år, samt en tredje dos till riskgrupper. Men även i Sverige har vi ett överskott på 11 miljon doser, alltså mer än dubbelt så många som ingår i befolkningen. 

Samtidigt finns det länder som Jemen där bara 0,16 procent av befolkningen har fått två vaccindoser. I många afrikanska länder som Somalia, Nigeria, Sudan och Demokratiska republiken Kongo är det också färre än 5 procent av befolkningen som har fått två doser. 

– Jag och mina kollegor är inte vaccinerade. Vi fortsätter ändå att vårda covidpatienter trots att det är väldigt riskabelt. Det snabbaste sättet att rädda liv nu är att höginkomstländer slutar hamstra doser och genast omfördelar överskottet till låg- och medelinkomstländer, säger läkaren Ayman Alsabry, som arbetar för Läkare Utan Gränser i Jemen i pressmeddelandet. 

I början av pandemin lanserade WHO Covax, en fördelningsmekanism som skulle säkerställa att även de fattigare länderna skulle få ta del av vaccinen. Men målet om att få en jämn spridning av vaccinen över världen är fortfarande långt ifrån att uppfyllas. 

Ytterligare ett problem är att runt 247 miljoner av de överskottsdoser som EU- och G7-länderna har köpt in kan hinna gå ut i datum innan året är slut. 

Läkare utan gränser har startat en namninsamling för att öka den globala tillgången till vaccin. De argumenterar också för att läkemedelsbolag måste dela med sig av vaccinteknologin till tillverkare i fattigare länder och att rika länder bör stötta förslaget inom Världshandelsorganisationen WTO om att frångå patent på vaccin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV