Startsida - Nyheter

Radar

Expert: Rimligt betala tillbaka till Indien

Vårdpersonal i Bombay.

Indien är en av världens största producenter av läkemedel och vaccin, och förser bland annat Sverige med billig medicin. Därför är det nu rätt och rimligt att vi hjälper det hårt coviddrabbade jättelandet med respiratorer, eller vad Indien anser sig behöva, tycker en professor i global hälsa.

Coronaläget i Indien har under april månad blivit allt svårare. I torsdags rapporterades fler än 3 600 dödsfall in under ett dygn, och smittspridningen skenar.

På Delhis flygplats landade i tisdags den första i raden av utlovade utländska hjälpsändningar, en brittisk last med respiratorer och syrgas. USA tillkännagav dagen därpå att man skickar utrustning till ett värde av motsvarande uppemot en miljard svenska kronor, med en första sändning innehållande 960 000 snabbtest och 100 000 munskydd redan på torsdagen.

Även från Sverige kommer hjälp i form av 120 respiratorer – något som kan ses som ett litet bidrag för att återgälda indierna för allt de har gjort för oss. Det anser Cecilia Stålsby Lundborg, professor vid Institutionen för global folkhälsa på Karolinska institutet (KI).

– Indien har under lång tid tillverkat en stor andel av de läkemedel som vi och många andra länder använder. Det har gjort att vår sjukvård har blivit billigare, eftersom de här läkemedlen kostar mindre, bland annat då de produceras med lägre löner, säger hon.

– Och när nu Indien befinner sig i ett svårt läge så är det väl väldigt rimligt att vi betalar tillbaka genom att hjälpa dem.

Ifrågasätter kritik

Stålsby Lundborg ifrågasätter bland annat kritiken som kom i slutet av mars, då Indien, som är världens största vaccintillverkare, meddelade att man bromsar exporten av covid-19-vaccin för att prioritera den inhemska befolkningen.

– Många tyckte att det var förfärligt att Indien slutade exportera vaccin. Det kan man tycka är lite konstigt, att man börjar bråka med dem och skuldbelägga dem, när det var de som hjälpte världen först, säger hon.

Läkemedelsverket uppger för TT att man inte har några data kring hur stor andel av svenska läkemedel som är tillverkade i Indien. Branschorganisationerna De forskande läkemedelsföretagen (LIF) och Föreningen för generiska läkemedel och biosimilarer (FGL) uppskattar dock båda att det rör sig om runt en tredjedel.

Överfulla sjukhus

Från många indiska städer kommer nu rapporter om överfulla sjukhus och anhöriga på desperat jakt efter syrgas och medicin åt sina covidsjuka familjemedlemmar. Krematorierna går för högvarv, och de många begravningsbålen har enligt nyhetsbyrån AFP lett till brist på trävirke.

Från och med lördag får alla åldersgrupper vaccinera sig, men flera delstater varnar för att bristande tillgång kan bli ett hinder för vaccinationsprogrammet.

Experterna tvistar om varför Indien drabbats så hårt just nu. Många har pekat på så kallade superspridartillställningar i form av religiösa högtider och valmöten, men Cecilia Stålsby Lundborg lyfter också fram faktorer kopplade till vardagslivet.

– Även i vanliga fall är det väldigt mycket folk och svårt att hålla avstånd. Hälsosystemet är också i normalfallet väldigt ansträngt, eftersom man har en dubbel börda: både traditionella infektionssjukdomar och sjukdomar kopplade till ökad livslängd, som hjärt-kärl-sjukdomar, högt blodtryck och diabetes, och dessutom brist på vårdpersonal.

"Förväntad" ökning

Hon påpekar också att de senaste veckornas ökning har skett från väldigt låga nivåer.

– Indien är jättestort, så även en väldigt liten ökning blir väldigt många människor. Hittills har man haft väldigt låga antal rapporterade fall i förhållande till befolkningen, så det var väl på ett sätt förväntat att det skulle öka, men varje drabbad individ är naturligtvis en för mycket.

Covid-19 i Indien

Jättelandet Indien, med drygt 1,3 miljarder invånare, har rapporterat det näst högsta antalet fall av covid-19 i världen, räknat i absoluta tal: nära 18,4 miljoner.

Omkring 205 000 personer har avlidit, vilket är den tredje högsta siffran i världen, efter USA och Brasilien som båda har mycket mindre befolkning.
Indien klarade sig förhållandevis lindrigt genom pandemins första fas, även om många bedömare varnar för en omfattande underrapportering. I mars bröt en andra våg ut, som inneburit en kraftig ökning i antalet smittade och döda.

Ökningen har skyllts på mer smittsamma varianter av viruset, men också på stora cricketmatcher, firandet av den religiösa högtiden Kumbh Mela och kampanjmöten inför val i Västbengalen och Uttar Pradesh.

Källor: Johns Hopkins-universitetet, AFP

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV