Det är 2020 nu, konstaterar EU-kommissionen i lanserandet av en hbtq-strategi. Tydliga fingrar pekas mot homofobi i Östeuropa.
EU-kommissionens värderingskommissionär Vera Jourová och jämställdhetsansvariga kollegan Helena Dalli vill få upp EU:s garderober på vid gavel.
– Vi kommer att försvara hbtq-personers rättigheter mot alla som nu är mer och mer sugna på att attackera dem ideologiskt. Sådant tillhör en auktoritär ordning och har ingen plats inom EU, fastslår Jourová vid torsdagens presentation av en ny strategi.
I planerna ingår kommande förslag om att placera homofobiska hatbrott på listan över ”EU-brott”, där man kan slå fast gemensamma minimistraff i hela EU. Förslag kommer också om att garantera hbtq-familjers rättigheter när de flyttar mellan olika medlemsländer.
"Skrämmande"
Strategin läggs fram i ett läge där framför allt Polen och Ungern väckt uppmärksamhet för att snarare vilja försvaga än förstärka olika hbtq-rättigheter – inte minst genom de ”hbtq-fria zoner”, som ett stort antal polska småstäder utropat sig till.
”För mig är det en direkt kränkning av de mänskliga rättigheterna och en mycket skrämmande utveckling”, konstaterar svenska EU-parlamentsledamoten Evin Incir (S), som besökte Polen under helgen.
Inför domstol?
Incir och fler av hennes svenska kollegor hoppas nu att EU-kommissionen ska komma upp med mer än bara vackra ord.
”De grova kränkningar av hbtq-personer vi ser i till exempel Polen borde klassas som ett brott mot rättsstaten och straffas med indraget EU-stöd”, säger Karin Karlsbro (L) i ett uttalande.
”EU-kommissionen måste ta av sig silkesvantarna och börja dra länder inför domstol”, anser Abir Al-Sahlani (C).
Kommissionärerna Jourová och Dalli försöker i alla fall påpeka vilket år det är.
– Det är 2020 och hat och diskriminering mot sexuella minoriteter hör inte hemma i Europa, säger Vera Jourová.
EU:s hbtq-strategi
EU-kommissionen har lagt fram en hbtq-strategi i syfte att bekämpa diskriminering, skapa trygghet och inkluderande samhällen. Bland annat utlovas EU-förslag om ömsesidigt erkännande av föräldraskap och fastslående av minimistraff vad gäller homofoba hatbrott. Hbtq-rättigheter ska även påpekas starkare i internationella sammanhang.
Enligt EU-kommissionen känner fortfarande 43 procent av EU:s hbtq-personer att de diskrimineras.
Källa: EU-kommissionen.