Prenumerera

Logga in

Radar

Avlagda mobiler har metaller för miljarder

82 procent av EU:s befolkning äger en smartphone, som används i mindre än tre år i genomsnitt.

642 miljoner gamla mobiltelefoner ligger oanvända i europeiska hem, varav nära 16 miljoner i Sverige. Om vi tog vara på dem skulle EU kunna bli självförsörjande på de kritiska råmaterial som krävs för att tillverka smartphones under tre års tid, enligt en studie.

Hur många gamla mobiler har du i hemma i byrålådan? Svenskarna har 15,6 miljoner stycken varav över 5 miljoner skulle kunna repareras och fräschas upp, enligt en ny studie från forskningsinstitutet Fraunhofer Austria och företaget Refurbed som arbetar med rekonditionering av mobiltelefoner.

– Det här är ett enormt slöseri med naturresurser. Om vi tog tillvara på alla mobiltelefoner skulle EU kunna bli självförsörjande på de kritiska råmaterial som krävs för att tillverka smartphones i upp till tre år, säger Peter Windischhofer, grundare av Refurbed i ett pressmeddelande.

Fraunhofer Austrias studie bygger på offentlig försäljningsstatistik och beräkningar från branschorganisationen GSMA och Eurostat. Forskarna har analyserat vilka värdefulla råmaterial som finns lagrade i de avlagda mobiltelefonerna.

”Siffrorna visar vilken outnyttjad potential som finns mitt framför oss”, säger Peter Windischhofer, grundare av Refurbed. Foto: Refurbed

Det visade sig att europeernas gamla mobiler tillsammans innehåller över 41 000 ton metaller, däribland flera sällsynta jordartsmetaller och så kallade konfliktmaterial som tenn, volfram och guld, som ofta utvinns i konfliktdrabbade områden eller under svåra arbetsförhållanden.

Värdet av metallerna beräknas vara omkring 17 miljarder kronor.

– Även om varje mobiltelefon bara innehåller några gram av dessa metaller, blir det enorma mängder när man räknar ihop det. Det visar hur viktig återbruket är, och då inte bara ur miljösynpunkt utan också strategiskt för hela Europas råvaruförsörjning, säger Peter Windischhofer.

Här rengörs en mobiltelefon för återanvändning. Foto: Refurbed

Självförsörjande

Fraunhofer Austria räknade på olika scenarier för en mer cirkulär hantering av Europas mobiltelefoner. En slutsats var att om man förlänger livslängden på befintliga mobiltelefoner och tar tillvara på de telefoner som går att reparera och använde metallerna i de uttjänta telefonerna så skulle EU kunna bli självförsörjande på de kritiska råmaterial som krävs för att tillverka smartphones i upp till tre år.

Förutom att man sparar på kritiska råmaterial skulle ovanstående scenario spara upp till 24 miljoner ton koldioxidekvivalenter och minska förbrukningen av vatten med 8,5 miljarder kubikmeter.

– Siffrorna visar vilken outnyttjad potential som finns mitt framför oss, i hushåll runt om i hela Europa. Och det handlar inte om några framtidslösningar – tekniken finns ju redan idag. Om fler konsumenter skulle börja reparera och återanvända sina prylar istället för att låta dem ligga hemma och samla damm, kan vi frigöra enorma resurser och göra verklig skillnad, säger Peter Windischhofer.

Kobolt för en miljon elbilar

Fyra särskilt kritiska metaller som tas upp i studien är kobolt, guld, magnesium och palladium. Tillgången till dem är i dag mycket begränsad och ofta beroende av osäkra leveranskedjor med geopolitiska risker och koncentrerade fyndigheter utanför Europa.

• Kobolt: 8 916 ton – tillräckligt för att tillverka batterier till över en miljon elbilar, vilket motsvarar 1,4 gånger EU:s importkvantitet 2023

• Guld: 18 ton – motsvarande guld i 4,5 miljoner vigselringar

• Magnesium: 222 ton – motsvarar 1,48 miljarder magnesiumburkar

• Palladium: 1,8 ton – motsvarar palladium i 900 000 bilkatalysatorer.

Refurbed
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV