Prenumerera

Logga in

Radar

Resor med tåg ökar – flyget minskar

Tåg.

Utbudet på tågresor fortsätter att öka, samtidigt som de inrikes flygresorna har minskat kraftigt sedan pandemin – det visar en ny rapport från Transportstyrelsen.
– Resultaten tyder på att det privata resandet med tåg har utvecklats starkt sedan covid-19-pandemin och att det på flera sträckor nu ligger i nivå med 2019, eller till och med över, säger Jonathan Sundin, utredare vid Transportstyrelsen.

Fram till covid 19-pandemin ökade tågresandet stadigt och vann marknadsandelar från både buss och flyg. Under pandemin störtdök allt resande, men medan tåg- och bussresandet i stort sett har återhämtat sig har det gått sämre för inrikesflyget. Under 2023 minskade flygutbudet med 8 procent och under 2024 med ytterligare 10 procent vilket gör att det nu bara är på 43 procent av nivån som det låg på under 2019.

Bussresandet ökar

Under 2024 har Transportstyrelsen också sett att utbudet av bussresor har ökat.
– Ett rimligt antagande är att relativt höga priser för resor med snabbtåg och flyg gör att vissa resenärer väljer att resa med buss när det är väsentligt billigare, säger Jonathan Sundin.
Bussutbudet ligger nu på 85 procent av utbudet under 2019 och tågutbudet ligger på 96 procent.

En anledning till att flyget minskar tror Transportstyrelsen är att det har blivit mer accepterat med videomöten, därmed har antalet tjänsteresor, som i hög grad sker med flyg, minskat. Samtidigt har det privata resandet, som ofta sker med buss eller tåg, ökat.

Dålig punktlighet

Även om det totala utbudet av tågresor har ökat så syntes en ganska kraftig minskning av snabbtågsutbudet under 2024, vilket bland annat innebar högre priser på en del linjer. Orsaken till detta är att SJ drabbades av fordonsskador vilket ledde till fordonsbrist, skriver Transportstyrelsen.
Däremot ökade utbudet av intercity- och regionaltåg.

I rapporten skriver Transportstyrelsen också att sedan tågtrafiken blev konkurrensutsatt har det skett en utveckling mot mer varierat utbud och i genomsnitt lägre biljettpriser. ”Men för att dessa förbättringar ska komma resenärerna till del behöver det också finnas ett förtroende för järnvägen. Under 2023 präglades trafiken av omfattande problem med såväl förseningar som inställda tåg. Även om en ökad andel av den långväga trafiken har kunnat genomföras som planerat under 2024, har punktligheten försämrats ytterligare. Enbart 45 procent av de framförda långdistanstågen nådde sin slutstation helt enligt tidtabellen och 70 procent högst fem minuter efter tidtabellen, vilket är de lägsta nivåerna som hittills har uppmätts.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV