Prenumerera

Logga in

Glöd · Ledare

När tjänstemän inte vågar tala öppet är vi illa ute

Klimataktivister. Skribenten i förgrunden.

Häromdagen rapporterade SVT om att amerikanska myndigheter har raderat eller börjat undvika en lång rad vanliga ord. Det handlar bland annat om ord som ”äldre”, ”kvinna”, ”jämlikhet”, ”autism”, ”vaccin” och ”tillgänglighet”. Listan kan göras lång – det är närmare bestämt 250 ord som PEN America har sett att myndigheterna har börjat undvika i mer eller mindre hög grad. Vita huset hävdar att det inte finns någon lista på förbjudna ord, men att det är upp till myndigheterna själva att tolka presidentens order om att stoppa alla initiativ för mångfald, jämlikhet och inkludering. 

Vad vi ser är alltså en massiv form av självcensur. Till och med till synes helt oskyldiga ord som ”historisk”, ”definition” och ”förespråkare” har börjat försvinna från myndigheternas hemsidor och dokument enligt PEN America som bygger listan på granskningar av bland andra New York Times, Reuters och Washington Post. I vissa fall skulle det kanske kunna vara en slump, men i många fall verkar det som att myndigheterna tar det säkra för det osäkra och rensar ut allt som skulle kunna tolkas som det minsta kontroversiellt av Trump-administrationen. 

Men det är inte bara i USA som myndigheter väljer att självcensurera sig. Nyligen avslöjade DN att det finns ett hemligt nätverk bestående av statstjänstemän som vill kunna prata öppet om klimathotet. ”Jag arbetar på en myndighet som verkligen jobbar med miljö- och klimatfrågor. Alla hos oss vet hur illa det ser ut. Ändå tonar vi ned budskapet om hur allvarligt det är utåt. Det råder en ängslighet inför det politiska läget – vi viker oss innan någon ens krävt det”, säger en av de anställda till DN. 

För ett drygt år sedan blev en person uppsagd från Energimyndigheten för att hon hade sjungit sånger med Rebellmammorna och delat en bild från Extinction rebellion. Nu oroar sig många för att de ska gå samma öde till mötes och det är alltså därför som nätverket är hemligt. Myndigheterna säger att alla anställda har rätt att uttrycka sina åsikter, men flera medlemmar i nätverket vittnar om att de blivit utsatta för repressalier på grund av sitt engagemang. 

Åsiktsfriheten är en fundamental och självklar del av demokratin. Det vet Donald Trump och det vet den svenska regeringen. Men kan man inte förbjuda forskare och tjänstemän att säga vissa saker kan man alltid utöva press för att få dem att självcensurera sig. Det här är en metod som har använts av en lång rad auktoritära stater och som har visat sig vara väldigt effektiv. Att det här sker i USA kanske inte längre förvånar någon, men att det också äger rum i Sverige borde i alla fall få en och annan att höja på ögonbrynen. Man kan bara instämma i det som en av personerna i nätverket säger till DN:

”Det är absurt att vi känner att vi måste gömma oss, för att vi kämpar för att våra barn och barnbarn ska ha en planet som säkert går att leva på. Men så är den allmänna stämningen just nu.”

Demokrati, öppenhet, transparens.

Självcensur.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV