Prenumerera

Logga in

Glöd · Ledare

Regeringens vandelsutredning är motsatsen till rättvisa

Tidötåget tuffar vidare. Efter bland annat angiverilagen, skärpta försörjningskrav och skärpta krav för medborgarskap var det i dag dags för betänkandet Skärpta och tydligare krav på vandel för uppehållstillstånd.

Vandel, ja. Ett ord som många antagligen inte ens hade hört för några år sedan, men som Tidöregeringen har hamrat in som ett av sina viktigaste begrepp. SAOL definierar vandel som ”uppförande, levnadssätt” och det är just vad det handlar om. Utgångspunkten för hela utredningen är att en person från ett annat land ska leva på ett ”hederligt och skötsamt sätt” för att få uppehållstillstånd i Sverige. Misslyckas man med det kan man inte bara nekas uppehållstillstånd, man kan också få sitt uppehållstillstånd återkallat. 

Vad är då ett skötsamt sätt? Regeringens utredare, Robert Schött, berättade under pressträffen att det kan handla om beteenden som samhället vill motverka även om de inte är straffbelagda. Som exempel nämnde han ovilja att betala sina skulder, utnyttjande av välfärdssystemet och även missbruk. Han sa visserligen att missbruk i sig inte ska klassas som dålig vandel, men om man är ”ovillig att underkasta sig den vård som samhället erbjuder” så kan man bli utvisad. 

Om man har lämnat oriktiga uppgifter till olika myndigheter kan det också ses som dålig vandel, och det behöver inte ens vara man själv som har lämnat uppgifterna, det kan till exempel vara en anhörig eller en hyresvärd.

Även vissa yttranden ska kunna ligga till grund för att neka eller återkalla uppehållstillstånd enligt utredningen, närmare bestämt yttranden som ”hotar allmän ordning eller säkerhet eller om yttrandena är straffbara”. Under pressträffen nämnde Robert Schött olaga hot och förolämpning som två exempel på det sistnämnda. Det säger någonting om hur lätt yttrandefriheten väger för regeringen och utredaren. Det är en sak att vissa yttranden är straffbara – även det är i många fall problematiskt, men i vissa fall motiverat – men att man dessutom ska kunna bli utvisad för att man till exempel förolämpat någon eller sagt något som hotar den allmänna ordningen (är det till exempel att ropa att man vill ha revolution?) är verkligen uppseendeväckande.  

Det är djupt ironiskt att migrationsminister Johan Forsell i pressmeddelandet till utredningen säger att han vill att ”migrationspolitiken i Sverige ska vara rättvis”. Det här är nämligen så orättvist som någonting kan bli. Om jag, som är född i Sverige, slarvar med deklarationen eller glömmer att betala hyran, kan jag få en betalningspåminnelse. För någon född i ett annat land kan ett sådant här slarv i värsta fall leda till att man utvisas till det land man flytt ifrån och där man kanske kommer bli fängslad eller avrättad. Om jag ropar något i ett demonstrationståg som kan tolkas som samhällsomstörtande så kommer förmodligen inget särskilt att hända, men hade jag varit från ett annat land så hade det varit en annan femma. Och om jag hade haft ett alkoholmissbruk och vägrade ta emot vård är det ingen som skulle drömma om att utvisa mig, men i regeringens värld är det en logisk konsekvens för utlänningar. 

Regeringens mål med den här utredningen är uppenbarligen att endast de som sköter sig exemplariskt, som lyckas skaffa sig ett jobb trots extremt svåra förutsättningar, som aldrig slarvar med någonting och som inte fastnar i ett missbruk ska få stanna i Sverige. Problemet är att många människor som flyr till Sverige bär på trauman och en konstant oro. Om man ständigt är orolig för om ens familj som är kvar i hemlandet ska överleva så kanske man inte ser hyresräkningen som sin högsta prioritet. Risken för att fastna i ett missbruk är förstås också mycket större om man mår dåligt. I de fallen bör samhället erbjuda hjälp, men inte hota med utvisning om man inte tar emot hjälpen. 

Redan tidigare har begrepp som ”levnadssätt” och ”skötsamhet” förekommit i Utlänningslagen. Men förutom att kraven blir väldigt mycket hårdare nu så vill regeringen även ta bort den bortre tidsgränsen för när uppehållstillstånd ska kunna återkallas. Tidigare har man inte kunnat återkalla uppehållstillstånd efter fyra år, men nu ska tidsgränsen alltså slopas helt. Det innebär att inte bara asylsökande utan även de som faktiskt fått ett uppehållstillstånd kommer få leva i konstant oro och osäkerhet under väldigt lång tid. Det är inte bara fruktansvärt för personerna själva, det skapar också väldigt dåliga förutsättningar för en bra integration. 

Vill man förbättra integrationen och motverka splittring och brott så borde man ge människor en framtidstro, en känsla av att de är uppskattade och välkomna i Sverige. Istället väljer regeringen att slå igen dörren så hårt de kan i ansiktet på dem som kommit hit.  

I dagarna öppnar kafédelen av Bacchi Syre – den nya gröna mötesplatsen i Stockholm – upp portarna. Välkommen!

Att man inte längre ens höjer på ögonbrynen när regeringen lägger det ena främlingsfientliga förslaget efter det andra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV