Prenumerera

Logga in

Radar

Global jättestudie: Människan är en katastrof för naturen

Orangutangunge.

Mänsklig aktivitet har en förödande inverkan på både djur och ekosystem, det konstaterar ett internationell forskarlag i en ny rapport. Antalet arter på platser med mänsklig aktivitet är i genomsnitt 20 procent lägre jämfört med opåverkade platser.
– Den här studien illustrerar varför biologisk övervakning av ekosystem är viktig, säger Erik Capo, forskare vid Umeå universitet i ett pressmeddelande.

Forskare från hela världen har sammanställt data från 2100 studier som jämför biologisk mångfald på 100 000 platser, varav hälften har påverkats av människan och hälften inte. Och resultatet är tydligt. Oavsett om man jämför förändringar i habitat, direkt exploatering som jakt eller fiske, klimatförändringar, föroreningar eller invasiva arter så har människan haft en stark negativ påverkan.

Studierna omfattar inte bara liv på land utan också i hav och sjöar och alla grupper av organismer ingår – alltifrån mikrober och svampar till växter, ryggradslösa djur, fiskar, fåglar och däggdjur.

Forskarna lyfter fram att minskningen av antalet arter är särskilt negativ när det gäller ryggradsdjur som reptiler, amfibier och däggdjur. Redan i dag är populationerna bland dessa djur liten och ökad mänsklig aktivitet kan i värsta fall leda till utrotning.

Genom att jämföra med de icke-påverkade områden kan forskarna få en bild av hur det skulle ha kunnat sett ut innan människan kom in i bilden.
– Utan data från tiden före mänsklig påverkan är det svårare att fullt ut förstå hur, och i vilken utsträckning, ekosystem och deras tjänster förändras av mänskliga samhällen, fortsätter Eric Capo.

Ett flertal av de de studier som ingår i sammanställningen har utförts i Sverige. Två exempel är jämförelser av habitatförändringar i Umeälven och föroreningars effekt på vattenlevande organismer i svenska sjöar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV