Startsida - Nyheter

Glöd · Krönika

Skogsindustrin borde förnya sig

Landet lagom? Inte när det handlar om skogen. Sverige är det land i EU som hugger ned solklart mest skog. Det senaste decenniet har Sverige slagit rekord i avverkningsvolymer år efter år. I år väntas 88 miljoner kubikmeter skog huggas ned, nästan dubbelt så mycket som i början på 1940-talet, så långt Skogsstyrelsens statistik når.

En starkt bidragande orsak till den svenska avverkningsextremismen är vår ultraliberala skogslagstiftning. I den svenska skogsvårdslagen slås det fast att miljö och produktion ska väga lika tungt. Men alla vet att det är det är produktionen som trumfar miljön i 99 fall av 100. Inför en avverkning behöver avverkaren bara göra en anmälan till Skogsstyrelsen. Om inte myndigheten har någon erinran inom sex veckor är det sedan fritt fram. I Sverige görs det över 60 000 avverkningsanmälningar varje år. Hur ska en myndighet ha tid att granska dessa på så kort tid? Nej, det är en omöjlighet. Därför stoppar Skogsstyrelsen inte ens en enda procent av anmälningarna. Inte undra på att motorsågarna går glödheta dag efter dag, år efter år i Sverige.

Men i det svenska folkdjupet finner man en annan form av extremism i relationen till skogen. Relationen är i det närmaste religiös, där svensken ofta upplever ett skogsbesök som att uppgå i något större. Vårt heliga förhållningssätt till skogen är bland annat omskrivet av religionshistorikern David Thurfjell. Jag kan känna igen mig till punkt och pricka i detta.

Utifrån det perspektivet, är det inte märkligt att vi tillåter skogsbolagen fara fram som de gör? Alla vet ju att det går att bruka skog med andra metoder än trakthyggesbrukets kalhyggen. Vi vet också att det går att tjäna pengar på skogen på annat sätt än genom att hugga ned alla träd en gång vart åttionde år. Naturturism är exempelvis en snabbt växande näring i Sverige. Och den formen av verksamhet fordrar just att det finns en natur kvar att uppleva.

Japanska Toyota var på 1930-talet tillverkare av vävstolar, Sony började sin bana med att reparera radioapparater och finska Nokia startade sin företagsresa inom trävaror och gummistövlar. Vad som hände senare med dessa företag är som bekant historia, men anpassning är ett av nyckelorden. Det är klart att även den svenska skogsindustrin skulle kunna ändra sitt upplägg bort från ensidiga kalavverkningar.

Tummen ned: Under pandemin gick vi man ur huse ut i den svenska naturen. Naturturismen växer så det knakar. Vi svenskar dyrkar träden som gudar. Låt oss vårda vår heliga skog bättre.

Tummen upp: Diktatorn Bashar al-Assads regim har fallit. Det syriska folket förtjänar något bättre.Finansieringen av ny svensk kärnkraft – gökungen som slukar allt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV