Startsida - Nyheter

Radar

Föreningen Ätbart får 2024 års Änglamarkspris

Gabriel Birgersson, Mickaël Gayet och Mattis Bergquist.

Den ideella föreningen Äbart som jobbar mot matsvinn och matfattigdom har utsetts till årets vinnare av Änglamarkspriset. Priset som har delats ut sedan 2002 är instiftat av bland andra Coop. 

På onsdagen utsågs årets vinnare av Änglamarkspriset. Det går i år till den ideella föreningen Ätbart:

– Det är oerhört glädjande att vårt arbete mot matsvinn och matfattigdom uppmärksammas. Genom Änglamarkspriset kan vi stärka detta arbete ytterligare och göra mer tillsammans med fler, säger Ätbarts ordförande och tillförordnade verksamhetschef Gabriel Birgersson.

Änglamarkspriset instiftades 2002 av Coop i samarbete med familjerna till Tage Danielsson, Hans Alfredsson och Evert Taube. Priset ska gå till till personer, organisationer eller företag som har gjort ”särskilt värdefulla insatser inom miljö och ekologi”, skriver Coop på sin hemsida. 

”Letar ständigt efter nya lösningar”

I juryns motivering till valet av 2024 års vinnare skriver man att Ätbart bland annat ”på ett systematiskt och strukturerat sätt organisera många olika engagerade runt sig, bidrar de dagligen till att minska matsvinnet, även lokalt. Grundarna av organisationen sprider engagemang och energi och letar ständigt efter nya lösningar till utmaningen med att minska matsvinnet.”

Mickaël Gayet startade Ätbart tillsammans med några vänner i Skövde 2019. Idén föddes ur frustrationen de kände vad gäller miljö- och klimatfrågan där matsvinn står för omkring 8–10 procent av de globala växthusgasutsläppen årligen enligt FN:s miljöprogram. De fick idén att starta föreningen när de runt matbordet insåg att de själva var en del av problemet. 

Startade Svenska matbanksnätverket 2023

De startade först en matbank i Skövde, men detta har nu vuxit till ett nätverk av många olika matbanker runt om i landet. Sedan 2023 driver Ätbart Svenska matbanksnätverket i vilket över 90 organisationer ingår. 

Under våren publicerade föreningen Matbanksrapporten, skriven av Li Kristjansdottir har tillsammans med Julia Berglund som också låg till grund för en konferens där både matsvinn och social hållbarhet diskuterades. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV