Radar

Nya metoder för att mäta PFAS i rökgas från avfallsförbränning testas

Rök från skorsten.

Det har länge funnits frågetecken kring om PFAS förbränns i höga temperaturer eller ej. Nu ska ett svenskt forskningsprojekt undersöka och mäta miljöfarliga PFAS i rökgasen från anläggningar för avfallsförbränning.

Perfluorerade ämnen, PFAS, är en stor grupp ämnen som är mycket miljöfarliga, svåra att bryta ner och finns i många av våra vardagsprodukter. Det är oklart om PFAS bränns helt vid höga temperaturer eller om PFAS kan spridas från förbränningsanläggningar, men enligt en studie från Umeå universitet kan finnas i olika restprodukter i förbränningsanläggningar. 

Nu ska nya metoder för att mäta PFAS på förbränningsanläggningar testas i ett svenskt forskningsprojekt av IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammmans med tre energi- och avfallsbolag. Det är första gången metoderna testas i stor skala och projektet stöds av amerikanska miljöskyddsmyndigheten United States Environmental Protection Agency (EPA) liksom av Naturvårdsverket. 

– I dagsläget vet vi inte om PFAS sprids från förbränningsanläggningar eftersom det har saknats standardiserade mätmetoder men också analysmetoder för gasformiga PFAS. Baserat på försök som har gjorts i laboratorier antar man att PFAS förbränns om man når tillräckligt höga temperaturer, men det här projektet kommer att ge en första indikation på om så är fallet även i full skala, säger Johan Strandberg, projektledare på IVL.

Mer kunskap behövs

IVL och Avfall Sverige har i tidigare studier visat, liksom studien från Umeå universitet, att PFAS kan finnas kvar i restproduktflöden, och att detta gäller såväl hushållsavfall som industriavfall. 

– Det behövs mer kunskap om PFAS och vad som händer med ämnena vid förbränning. Genom det här projektet hoppas vi få det och dessutom praktisk erfarenhet av hur mätning av PFAS i rökgaser ska kunna gå till, säger Åsa Benckert vid Umeå Energi, som också är ordförande i Avfall Sveriges emissionsgrupp.

Tidigare i år larmade boende i närheten av Fortum Waste Solutions anläggning i Kumla, dit förbränning av bland annat 416 ton brandsläckningsskum har skickats. Grannarna har varit oroliga för om röken kan påverka dem. När Sveriges radio rapporterade om detta i våras meddelade Fortum Waste Solutions att företaget inte kontinuerligt mäter rökgaserna med hänvisning till att det saknas verifierade metoder för det. 

Nya metoder kan leda till krav på kontroll

Men den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA har alltså tagit fram två metoder för att mäta olika former av PFAS i rökgaser som nu ska testas i det svenska projektet. Samtidigt kommer också en metod från forskare vid Umeå universitet att testas. 

– På sikt kan det tänkas att man implementerar någon form av krav från myndighetshåll på förbränningsanläggningar när det gäller kontroller av dessa ämnen. Projektet kommer förhoppningsvis att hjälpa myndigheter att avgöra om de här metoderna är tillräckligt pålitliga för att använda i det syftet, säger Johan Strandberg.

PFAS vid förbränning

Under hösten ska tester genomföras hos Umeå Energi, och sedan på förbränningsanläggningar för avfall i Linköping och Kumla. Under sommaren har projektet jobbat med att sätta upp en analysmetod för att mäta gasformiga PFAS på IVL:s laboratorium i Göteborg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV