Startsida - Nyheter

Radar

Ny förening ska ge rättsligt stöd till klimataktivister 

Klimatprotest.

I förra veckan bildades föreningen Rosamålet i syfte att stötta klimataktivister rättsligt. Enligt föreningen har 310 personer ställts inför rätta för olika typer av brott sedan 2020 efter att ha deltagit i fredliga klimatdemonstrationer.

Det var i torsdags i förra veckan som föreningen bildades. Tanken är att stötta de klimataktivister som grips och ställs inför rätta för sina protester, liksom att kräva ändrad lagstiftning. Enligt föreningen är det många som ställs inför rätta som inte vågar delta i nya klimatprotester:

– Ingen ska behöva vara rädd för att protestera för en hållbar framtid, säger styrelseledamoten för den nya föreningen, Olga Lännevall Fedorina, i ett pressmeddelande. 

– Klimatkatastrofen förvärras, naturskogarna skövlas snabbare och nya gruvor skadar vatten, samhällen och urfolket samernas rätt till sitt land, men polis och domare förföljer fredliga demonstranter istället för de som är ansvariga, fortsätter Tor Tuorda samepolitisk styrelseledamot i Rosamålet. 

Hänvisar till internationell rätt

Föreningen hänvisar till att flera domar i klimatmål internationellt har gett stöd till klimataktivister. Bland annat dömde Europadomstolen till 2 400 äldre schweiziska kvinnors fördel i april i år – de stämde sin regering för att inte göra tillräckligt i klimatpolitiken. Domen har kallats historisk. 

Samtidigt har många klimataktivister ställts inför rätta i olika länder, och dömts till hårda straff. Rosamålets ordförande Viktor Jonsson anser att de svenska rättsprocesserna inte har tagit fasta på internationell rätt:

– Vi har analyserat de hundratals domarna mot klimatdemonstranter som beslutats under 2020-talet. Ingen domare har tagit hänsyn till internationell rätt och det ger oss goda möjligheter att få igenom krav på reparation för de drabbade, och reformerade lagar.

Rosamålet

Föreningen bildades den 15 augusti 2024 och kräver dels lagreformer, dels att rättsprocesser tar hänsyn till internationell rätt i klimatmål. 

Enligt föreningen har 310 personer  i Sverige åtalats för 18 olika sorters brott efter att ha protesterat mot fossila utsläpp och klimaträttvisa sedan 2020. 

Namnet Rosamålet är inspirerat av den afroamerikanska medborgarrättskämpen Rosa Parks.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV