Radar

Brist på sporthallar begränsar möjlighet att idrotta

Skurus Alexandra Bjärrenholt i handbollsanfall.

Bristen på idrottshallar är störst i storstäder som Göteborg och Stockholm. Enligt två av tre kommuner begränsar bristen på hallar idrottsutövandet, visar en ny analys från Riksidrottsförbundet/Sisu idrottsutbildarna. 

Skillnaderna på tillgången till idrottshallar mellan olika kommuner är stora. Det framkommer i en analys av kartor över olika svenska kommuner som Riksidrottsförbundet/Sisu Idrottsutbildarna har tagit fram. 

– Med hjälp av de nya unika kartanalyserna kan både idrottsrörelsen, kommuner och regioner få en tydligare bild av hur tillgång och besökstryck faktiskt ser ut. Vi behöver hjälpas åt för att i framtiden kunna erbjuda så jämlika förutsättningar som möjligt för idrottsföreningar att bedriva sin verksamhet och för alla att vara fysiskt aktiva hela livet och delaktiga i idrottsrörelsen, säger Anna Iwarsson, ordförande för Riksidrottsförbundet.

– Kartanalyserna är ett utmärkt underlag för diskussion och framtidsplanering, fortsätter hon. 

Analyserna av tillgången på idrottshallar i svenska kommuner kan användas för att få en mer långsiktigt hållbar planering för att råda bot på bristen. Foto: Riksidrottsförbundet

”Hindrar idrottsrörelsens viktiga arbete”

Två av tre kommuner som har analyserat tillgången på hallar svarar att bristen är så stor att det begränsar idrottsutövandet i kommunen. En av fyra idrottsföreningar uppger att det råder brist på träningstider eller plats för verksamheten. Läget är värst i storstäder och tillväxtområden, och tillgången till idrottshallar är sämre i nybyggda stadsdelar än i äldre.

– Det här är allvarliga signaler som hindrar idrottsrörelsens viktiga arbete med att båda behålla och nå fler. Vi behöver samverka på nationell-, regional-, och kommunal nivå för att möjligheten att idrotta alltid ska finns med i planeringen av våra samhällen, säger Anna Iwarsson som framhåller nödvändigheten att tänka långsiktigt:

– Vi riskerar annars att ta kortsiktiga beslut som kan vara ekonomiskt kloka på kort sikt – men som över längre tid innebär att vi får människor som blir ännu mer stillasittande och hamnar utanför gemenskapen föreningslivet, fortsätter hon och betonar vikten av att idrottsrörelsen fortsätter att stärka föreningslivet för att nå grupper de inte når i dagsläget. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV