Energi · Landets Fria Tidning tipsar

Hur skapar man en inkluderande och rättvis omställning?

Äpplen.

De förändringar som krävs för att skapa en hållbar värld är omfattande och kräver samtidigt en demokratisk förankring. Dessutom måste omställningen vara både rättvis och inkluderande. Hur det ska gå till är frågor som diskuteras under Hållbarhetsfestivalen i Bergsjön.

Hållbarhetsfestivalen i Bergsjön ställer frågan om hur en omställning för alla kan se ut och kommer att diskutera hur omfattande förändringar i samhälle och människors livsstil kan genomföras utan att skapa osäkerhet och konflikt i en tid då populism gärna levererar enkla svar på komplexa frågor. Arrangörerna skriver att för att en omställning ska bli legitim så ”är det nödvändigt att den är förankrad, rättvis och bred i sin ansats”.

Under festivalen kommer frågor som demokratisk förankring, inkludering, rättvisa och medskapande att diskuteras. 

Program: Navet i Bergsjön hälsar välkomna och inviger Hållbarhetsfestivalen och ger sitt perspektiv på förorternas förutsättningar för omställning.

Unga och arbetare för omställning – Norges största ungdomsorganisation inom miljöfrågor och oljearbetarnas fackförbund bildade allians och lanserade tio budord för en grön industri. Hör årets ungdomspristagare av Win Win Gothenburg Sustainability Youth Awardberätta om sitt arbete

Kommuner i omställning –Hör spansk-italienska kooperativet Kune Lab berätta om hur det genom deltagande metoder lyckas jobba på kommunal nivå för att radikalt transformera hela lokalsamhällen både demokratisk och ekologiskt. Kune Lab var finalister i årets Win Win Award

Rättvis omställning för arbetare – Hör Just Transition Centre berätta om deras arbete med omställningsdialog gentemot olika industriarbetarfackförbund för att skapa förankring och goda villkor i branscher som drabbas av omställningen. Just Transition Centre är årets vinnare av Win Win Gothenburg Sustainability Award.

Panelsamtal– Hur kan det bli en omställning för alla? Vad krävs för att olika grupper ska kunna delta och medskapa den omställning och det samhälle vi vill ha?

Var: Kulturhuset Bergsjön

När: Måndag den 14 oktober klockan 18.00–20.30

Deltagare: Navet i Bergsjön, Just transition centre, Natur og Ungdom, Kune lab. Arrangemanget sker med stöd av Västra Götalandsregionen.

Mer info: Festivalen är gratis och arrangemanget sker med stöd av Västra Götalandsregionen. Arrangörerna ser gärna en förhandsanmälan som kan göras här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV