Radar

HD river upp friande ”snippadom”

Högsta domstolen river upp den friande domen i det så kallade ”snippamålet” mot en man misstänkt för våldtäkt på en tioårig flicka. Beskedet togs emot med lättnad av offrets mamma.

”En stor sten har lyft. Det känns viktigt för barns rättssäkerhet och för oss som familj, för min dotters själsliga hälsa och tron på rättssamhället”, skriver mamman i ett sms till SVT Halland.

Den åtalade mannen, som är i 50-årsåldern, dömdes i tingsrätten till tre års fängelse för våldtäkt mot barn. Han friades i hovrätten med hänvisning till oklarheter om vad offret, en tioårig flicka, menat med ordet ”snippa”. Fel, anser Högsta domstolen, som på fredagen rev upp domen och slog fast att rättegången ska tas om.

Flickans målsägarbiträde Agneta Carlquist är angelägen om att hovrätten tar upp målet så snart som möjligt för att ge flickan ro.

– Att bli utsatt för det här övergreppet är i sig traumatiserande. Att sedan gå igenom den här cirkusen har varit är belastande för henne, och hon mår väldigt dåligt. Det finns ett svårt lidande som är svårt att sätta sig in i, säger hon.

HD:s beslut innebär att tingsrättens dom ska prövas igen.

– Vi har en tingsrättsdom som är väldigt tydlig och klar. Även hovrätten kom fram till att gärningsmannen hade gjort det här innan man började virra in sig i begreppsanalys av ordet ”snippa”. Alla jurister som har tittat på det här har funnit att övergreppet skett och att det skett med uppsåt, så det finns en samsyn.

Hon betonar dock att den nya prövningen innebär ett blankt blad med nya domare och nya bedömningar.

– Vi får inte på något sätt vara nonchalanta. Vi måste gå in i den nya förhandlingen med ödmjukhet och försöka övertyga hovrätten.

Om fallet

Det så kallade snippamålet handlar om en man i 50-årsåldern som i tingsrätten dömdes till tre års fängelse för två fall av våldtäkt mot barn.
Mannen tillhörde samma församling som den tioåriga flickan och i juni 2021 ska han ha fört in handen innanför hennes trosor och tagit på hennes könsorgan. Halmstads tingsrätt bedömde att mannens handlingar skulle bedömas som våldtäkt.
Även hovrätten för västra Sverige ansåg det bevisat att mannen hade tagit på och i hennes kön, men eftersom flickan haft svårt att förklara vad som egentligen menas med ”snippa” och hur långt mannens fingrar trängt in gick det inte att ”styrka att mannen penetrerat hennes underliv”.
Domstolen skriver att den i brist på besked konsulterade Svensk ordbok som beskriver snippa som ”kvinnans yttre könsorgan”. I och med detta valde hovrätten att fria mannen.
Bakom domslutet stod fyra av hovrättens fem domare.
Fallet uppmärksammades stort och skapade en proteststorm online. Det hölls demonstrationer på flera håll i landet och kritik framfördes också bland annat av jurister och FN-organet Unicef.
Källa: TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV