Sexköpare oroar sig mer för omgivningens reaktioner än för att bryta mot lagen. Nu startar Jämställdhetsmyndigheten en satsning på att få killar och män att säga ifrån när män i deras närhet planerar att köpa sex.
Ungefär var tionde vuxen man i Sverige har någon gång betalat för sexuella tjänster, något som är olagligt i Sverige. Bland unga, 16–29 åringar är siffran fem procent.
För att förebygga andra mäns sexköp kan killar och män spela en aktiv roll, menar Sofie Kindahl, utredare på den nationella samordningen mot prostitution och människohandel (NSPM), som är en del av Jämställdhetsmyndigheten.
– De flesta håller med om att det är fel att betala för sex, men det är inte alltid lätt att vara den som riskerar att skapa dålig stämning genom att säga ifrån till vänner eller kollegor. Vi vill ge tips om hur man kan göra och stärka killar och män med kunskap och argument, säger hon i ett pressmeddelande.
Statens tidigare kampanjer mot sexköp har främst riktat sig till förövarna. Att be människor i omgivningen om hjälp, som i den nya satsningen ”Låt inte tystnaden tala” är alltså ett nytt sätt att arbeta. Förhoppningen är att sexköp ska förebyggas innan brottet sker.
– Forskning visar att omgivningens reaktioner har stor betydelse. Den som betalar är ofta mer orolig för de sociala konsekvenserna än för att det är olagligt eller att personen i prostitution är utsatt, säger Sofie Kindahl.
Förslag på svar om någon föreslår sexköp
På kampanjens webbsida finns information, och filmer med dramatiserade situationer att agera i, en version för unga och en för vuxna. I sistnämnda får tittaren vara med när en grupp manliga kollegor sitter och diskuterar jobbresan över en öl.
”Jag vet en kille som kan fixa lite tjejer åt oss. Alltså det är ingen stor grej där; tjejerna gillar turister, de behöver pengar – och det bästa av allt: man får göra precis vad man vill” säger en av dem.
Ingen säger något, men tittaren hör vad de tänker: Borde jag säga nåt? Tycker alla andra att det här är okej?
Men så tas scenen om, och en kollega vågar.
”Vad håller du på och snackar om egentligen? Vi ska på en affärsresa. Lägg av, okej?”, säger han och får medhåll av en annan kollega.
Sajten ger även en rad andra tips på vad man kan svara om en kollega eller vän föreslår sexköp.
80 procent av alla män som har betalat för sex uppger att dom gjort det utomlands, många gånger i samband med företagsresor.
– Därför har även företag en viktig roll att spela genom att till exempel inkludera en policy mot sexköp i sitt arbete med social hållbarhet, säger Sofie Kindahl.