Radar

Ny kurs om att starta företag inom återbruk

Att renovera en stol och dess klädsel är ett av kursmomenten.

I januari startar distanskursen Återbrukshantverk och cirkulärt entreprenörskap på Hola Folkhögskola i Kramfors kommun. Läraren Veronica Setterhall hoppas kursen ska vara en ”spark i baken” för att komma igång med egen verksamhet.

”Framtidens entreprenör är cirkulär!” […] ”Andras avfall kan bli din resurs”, fastställs i kursbeskrivningen för Återbrukshantverk och cirkulärt entreprenörskap. 

Under två terminer får deltagarna testa hantverks- och återbrukstekniker inom bland annat textil och läder, smide, snickeri och enklare elektronik. Konkret kan det betyda att lära sig byta sladdar i lampor och renovera lampskärmar, bygga en odlingsbänk av restvirke, designa med skrot eller att lära sig klä om en stol.

I kursen ges även de kunskaper som behövs för att starta ett eget företag inom återbruk, som hur man gör en affärsplan, utvecklar en produkt och arbetar med marknadsföring. 

Distanskursen ges i 25-procents takt och välkomnar sökande från hela landet så länge de kan delta i obligatoriska helgträffar en gång per månad.

”Kursen är tänkt att vara en ’spark i baken’ för att komma igång med en egen verksamhet”, skriver läraren Veronica Setterhall som själv driver företag inom återbrukshantverk, permakultur och digital marknadsföring.