Radar

Fridays for future: Västerländska medier hjärntvättar

Klimatrörelsen Fridays for futures internationella Instagramkonto tar ställning mot Israel och anklagas nu för att ägna sig åt konspirationsteorier.

Klimatrörelsen Fridays for future går på sitt internationella Instagramkonto till angrepp mot Israel – och anklagar medier för att ”hjärntvätta” människor.
Uttalandet möts nu av skarp kritik från flera organisationer.

Utspelet handlar om kriget mellan Israel och Hamas och hur det beskrivs i västvärlden. Rörelsen skriver bland annat att medier är ”finansierade av imperialistiska regeringar som tar ställning för Israel”, och att medier ”hjärntvättar” människor till att sympatisera med landet.

Enligt texten anser rörelsen att medier får människor att tro att ”alla palestinier är terrorister” och kallar Israels agerande för ett folkmord.

Instagrampubliceringen har mötts av kritik och anklagas i kommentarfältet för att vara antisemitisk. Fridays for futures tyska konto på X har valt att ta avstånd från uttalandet.

Svenska Fridays för futures går inte riktigt lika långt, men skriver på Instagram att rörelsen ”tar avstånd från alla former av antisemitism och islamofobi oavsett var och av vem den uttrycks”.

Det svenska kontot skriver också: ”Alla fridays for future-grupper är autonoma och självständiga. Detta och ingenting annat är FFF Sveriges ståndpunkt”.

Det internationella kontot anklagar även medier för att ljuga, genom att ”inte berätta hela historien” om kriget mellan Israel och Hamas eller om bombningarna av Gaza.

”Konspirationsteorier”

Aron Verständig, ordförande vid Judiska centralrådet i Sverige, anser att uttalandet från det internationella kontot underblåser antisemitism i samhället.

– Det är väldigt sorgligt att se hur en viktig miljörörelse reducerats till att bli en plattform för konspirationsteorier, säger han till TV4 Nyheterna.

Jonathan Leman vid stiftelsen Expo instämmer i kritiken mot inlägget.

– Den här typen av så kallad mediekritik innehåller flera tankefigurer som känns igen från ytterhögern och den konspiratoriska miljön, säger han till Expressen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV