Radar

Inget stopp för att fiska sill och strömming i Östersjön

Sillen är en av de viktigaste arterna för Östersjöns hela ekosystem, eftersom den fungerar som föda för fåglar, andra fiskar och däggdjur som säl och tumlare.

Efter nattliga förhandlingar i Luxemburg står klart att det inte blir något stopp för riktat fiske av sill och strömming i delar av Östersjön, som EU-kommissionen velat se. 

Under flera års tid har forskare varnat för att sillen, eller strömmingen som den heter norr om Kalmarsund fiskas för intensivt. 

Fiskekvoterna för 2024 minskar generellt jämfört med dagens, men är ändå betydligt större än vad EU-kommissionen föreslagit. 

Tidöpartierna var mot kommissionens förslag, och ville ha undantag för det småskaliga, kustnära fisket. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) säger till TT att kompromissen som länderna enats om ligger nära den svenska ståndpunkten. 

– Vi ska ha lågt satta fiskemöjligheter, men möjliggöra för det småskaliga fisket som är för humankonsumtion. Och det har vi lyckats med, säger ministern.

Orsaken till att de svenska bestånden av sill och strömming hotas av kollaps är att stora trålare dammsuger haven efter fisk som sedan blir fiskmjöl. Omkring 95 procent av den svenska fångsten av sill och skarpsill tas upp av trålare. 

Under natten beslutades om ett förbud mot trålfiske under den tid sillen leker. Men något stopp för sill- och strömmingsfiske blir det alltså inte.

Något som får hård kritik av miljöpartisten Emma Nohrén, ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet.

– För mig är det ofattbart att man kan slå sig för bröstet och säger att man gjort en sänkning och att det är bra avvägning mellan bestånd och fiske när vetenskapen säger att vi har så låga biomassor att man från kommissionen föreslår nollkvot på sill, säger hon till Dagens nyheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV