Radar

Djurskyddsbristerna ökar – Kronfågel sämst i klassen

En död så kallad turbokyckling på en av Kronfågelns anläggningar.

Kronfågels slakteri i Katrineholm är landets största och har uppvisat brister på 85 procent av djurskyddskontrollerna som gjorts under senaste året. Det är en ökning sedan året innan, visar en granskning från Djurens rätt.
     – Det här är ett systematiskt djurplågeri, säger Camilla Bergwall, riksordförande på organisationen.

Nästan alla kycklingar har frätskador under fötterna under två av kontrollerna. Tusentals kycklingar har dött i förtid av värmestress eller syrebrist i transporten till slakteriet, enligt sju kontroller. Kycklingar har transporterats med huvuden klämda i transportburen. Det är några av överträdelserna som Kronfågel gjort sig skyldiga till under senaste året, enligt de djurskyddskontroller som gjorts. Kartläggningen är gjord av Djurens rätt med hjälp av kontrollrapporter från Livsmedelsverket och länsstyrelserna.

– Det är skandal att Kronfågel får fortsätta sin verksamhet när de brister i djurskyddet på så oerhört grundläggande och allvarliga punkter, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt i ett pressmeddelande.

På landets största slakteri har 26 kontroller utförts under fjolåret, varav 85 procent hade djurskyddsbrister, i huvudsak huvudklämningar och dödlighet under transport. Under fjolåret uppvisade samma slakteri brister i 74 procent av djurskyddskontrollerna. 

– Jag är så ledsen över att få se samma brister i djurskyddet år efter år. Politikerna måste nu agera kraftfullt och säkerställa att stora företag som Kronfågel följer djurskyddslagen. Myndigheterna måste få bättre verktyg och incitament att stoppa det här lidandet som drabbar miljontals djur, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog för Djurens Rätt.

Landets Fria har sökt Kronfågel, som inte har återkopplat. Företaget uppger i mail till Aftonbladet att de strävar efter en nollvision vad gäller skador och dödlighet av hälsoskäl, och att de enligt branschorganisationen Svensk fågel hela tiden blir bättre – tvärtom vad djurskyddskontrollerna visar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV