Radar

Rekordvarm september: ”Aldrig sett något liknande”

Efter en rekordvarm sommar noteras i september den största varma avvikelsen någonsin i september.

Ett ”extraordinärt” värmerekord har noterats i världen. Årets september blev den varmaste septembermånaden som hittills har uppmätts globalt – med den största varma avvikelsen som EU:s klimattjänst Copernicus har noterat.

Om två månader möts världens länder på toppmötet COP28 i Dubai för att försöka komma överens om åtgärder som kan bromsa den skenande klimatförändringen, som främst drivs av människans förbränning av fossila bränslen som olja, kol och gas.

Och det är verkligen bråttom att få till utsläppsminskningar, konstaterar EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus sedan ett nytt globalt värmerekord för september har noterats.

Enskilda länder har rapporterat om sommarliknande värme långt in i september. Och medeltemperaturen för månaden landade på 16,38 grader. Det är 0,93 grader över det globala snittet för september under perioden 1991–2020 och 0,5 grader varmare än den tidigare varmaste september som noterades 2020, enligt Copernicus.

Det hör inte till det normala att temperaturrekord slås med så stora marginaler, det brukar handla om någon tiondels grad. Avvikelsen för månaden är den största som Copernicus har noterat och som helhet landade september 1,75 grader över genomsnittet för månaden jämfört med förindustriell tid.

– Det är verkligen häpnadsväckande. Vi har aldrig sett något liknande för någon månad i våra register, säger Copernicus-chefen Carlo Buontempo i en intervju.

Global medeltemperatur i grader Celsius vid jordens yta år 2023 jämfört med 2016 då tidigare värmerekord sattes
Global medeltemperatur i grader Celsius vid jordens yta år 2023 jämfört med 2016 då tidigare värmerekord sattes. Grafik: Johan Hallnäs/TT

Rekordsommar

Rekordnoteringen görs efter en sommar där perioden juni–augusti var den varmaste som har registrerats globalt och med en juli som den allra varmaste månaden som någonsin har uppmätts.

”De aldrig tidigare skådade temperaturerna som observerats i september, som följer på en rekordsommar, har slagit rekord med extraordinärt stora marginaler”, skriver Samantha Burgess, biträdande chef på Copernicus i en kommentar och fortsätter:

”Denna extrema månad har, med den tveksamma äran, knuffat 2023 upp mot första plats – på väg att bli det varmaste året någonsin: 1,4 grader varmare jämfört med förindustriell tid.”

Nära 1,5 grader

Världen är alltså på väg att passera en global uppvärmning på 1,5 grader, det mer ambitiösa av Parisavtalets två temperaturmål. Länderna som har skrivit under avtalet har enats om att försöka hålla sig under den nivån för att undvika de mest katastrofala konsekvenserna av klimatförändringen.

Parisavtalet 1,5-gradersmål syftar dock på en långvarig uppvärmning och inte en enstaka månad eller år. Men bland annat FN har uttryckt oro för att världen allt mer frekvent kommer att överskrida nivån på tillfällig basis.
De globala temperaturerna drivs enligt Copernicus främst uppåt av den ihållande och ovanliga värmen i världshavens ytvatten – som inte har kylts av lika mycket som det brukar i september. Det har varit rekordvarmt i världshaven sedan i våras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV