Radar

Desinformation i fokus för hållbarhetsfestival: ”Skapar splittring i rörelsen”

"Jag hoppas att de som deltar ska gå ifrån festivalen med en känsla att det är värt och meningsfullt att kämpa vidare", säger Lilian Paunovic Olsson, projektledare för Hållbarhetsfestivalen.

16–22 oktober går Västra Götalands hållbarhetsfestival av stapeln, i år med tema att motverka desinformation. Men vad har desinformation med hållbarhet att göra? Landets Fria frågade festivalens projektledare Lilian Paunovic Olsson.

– Jag tänker att det hänger ihop på flera sätt. Den första väsentliga kopplingen är väl demokrati – vi behöver demokratiska samhällen med exempelvis fri organisering och yttrandefrihet för att kunna göra globala, stora förändringar som dramatiskt och snart minskar vårt klimatavtryck, inleder hon.

Desinformation påverkar också både demokratiska val och politiska beslut som fattas, fortsätter Lilian Paunovic Olsson.

– Desinformation sprids medvetet för att påverka vad människor tror är sant, i exempelvis klimatfrågan, och påverkar i sin tur hur vi väljer att leva, vilka politiker vi röstar på och hur vi tänker om och agerar gentemot andra människor.

Dessutom påverkar desinformation även miljörörelsen.

– Desinformationskampanjer försöker påverka delar av miljörörelsen och har förmåga att skapa splittring som tar fokus bort från frågan. I årets program har vi exempelvis flera programpunkter som berör just detta (se faktaruta).

En av dem är Elinor Askmars föreläsning där hon talar om hur bland annat rysk desinformation har fått fäste inom olika delar av den gröna rörelsen och skapar splittring och faktaresistens hos vissa grupper.

Under en annan programpunkt får besökare lära sig genomskåda klimatdescinformation i workshopformat.

Ungdomspristagaren av Win win Gothenburg sustainability award Abbie Richards håller i en workshop om att genomskåda klimatdesinformation på Hållbarhetsfestivalen den 17 oktober. Foto: Win win Gothenburg sustainability award

Självorganiserande

Hållbarhetsfestivalen Västra Götaland är en självorganiserande festival, där vem som helst som vill arrangera något under festivalen är välkommen att göra det. Innehållet behöver inte anknyta till att motverka desinformation, berättar Lilian Paunovic Olsson.

– Utöver programpunkter kring årets tema så kommer festivalen även att innehålla många andra infallsvinklar. Vi försöker ta vara på all kunskap och engagemang som finns runt om i regionen, inte bara kring årets tema utan kring hållbarhetsfrågor i stort.

Vad hoppas du att besökare tar med sig från festivalen?  

– Jag hoppas att de som deltar känner att de lärt sig något nytt, att de fått ett fördjupat perspektiv kanske, att de fått möjlighet att prata med andra, studsa tankar och erfarenheter och att de ska gå ifrån festivalen med en känsla att det är värt och meningsfullt att kämpa vidare. Sen hoppas jag såklart att alla som är med vill återkomma till festivalen och vara med och göra den ännu bättre nästa år.

Hållbarhetsfestivalen Västra Götaland 

… är en självorganiserande festival som arrangeras 16–22 oktober 2023 runt om i hela Västra Götaland. Festivalen vill inspirera, uppmuntra till dialog och nya möten med hållbarhet i fokus.

Med hållbarhet avses ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. 

För mer info se Hållbarhetsfestivalen (studieframjandet.se) 

Några programpunkter

Klimatförnekelse i miljörörelsen: Elinor Askmar, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet, talar om hur bland annat rysk desinformation fått fäste inom olika delar av den gröna rörelsen och skapar splittring och faktaresistens hos vissa grupper. Stadsbiblioteket i Göteborg, 18 oktober, 17.50–18.20.

Spelet om klimatet: Maths Nilsson, kemist och författare till boken Spelet om klimatet talar på festivalens invigning om hur lömsk och genomsyrad av desinformation klimatfråga i mycket har blivit och den förvirring det skapat i det politiska samtalet och i den allmänna opinionen. Yesbox – home of entrepreneurs i Gamlestan, 16 oktober 18–20.30.

Lär dig genomskåda klimatdesinformation: Ungdomspristagaren av Winwin Gothenburg sustainability award Abbie Richards som håller i en workshop om att genomskåda klimatdesinformation. Arena första lång, 17 oktober.

Har vi råd med de rika i klimatomställningen? Webbinarium med Jeyeon Lee, universitetslektor i socialt arbete på Göteborgs Universitet. Hör Jayeon Lee redogöra för bakgrunden till forskningen om hållbar välfärd och ”ekosocialpolicy”, som delvis syftar till att minska den rikaste befolkningens klimatavtryck. Hon kommer också presentera idén bakom ett införande av en ”maxnivå på inkomster” som ett sätt att skapa ett ”ekologiskt tak” på vår materiella tillvaro. 18 oktober kl 12–13.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV