Radar

Svenskar slänger mindre matrester

Varje år slängs cirka 15 kilo mat per person i hushållet.

Svenskarna har blivit bättre på att äta upp tillagad mat, visar Livsmedelsverkets djupdykning i hushållens matavfall. Matsvinnet har minskat, men ligger fortfarande på 33 kilo per person och år.

– Frukt och grönt är den kategori som slängs mest, följt av bröd och brödprodukter, berättar Karin Fritz som är matsvinnsexpert.

Analysen av hushållssoporna från 15 svenska kommuner har också gett detaljinformation om vad för frukt och grönt som slängs mest.

– Det är sånt som morot, lök och äpplen. Inom bröd är det limpor och frallor. Det är inget konstigt, men vi har inte vetat det tidigare.

En positiv upptäckt var att matrester av tillagad mat, som tidigare varit den tredje största kategorin, inte är lika vanligt.

– Det kan betyda att vi har blivit bättre på att ta hand om våra matrester och vet att tillagad mat håller längre i kylskåpet, tror Karin Fritz.

Något som överraskade var hur mycket som hamnar i restavfallet – och fortfarande i förpackning.

– Där finns det potential att minska matsvinnet mer aktivt och använda sina sinnen och titta, lukta, smaka.

Mejeriprodukter hamnar mer sällan i soporna, i den mån de gör det brukar det handla om ost. Andra mejeriprodukter hälls oftast ut i vasken och finns därför inte med i undersökningen.

Enkla trick

Med den nyfunna kunskapen om vad som hamnar i soporna drar Livsmedelsverket i gång en kampanj med enkla trick för hur man tar hand om till exempel en ledsen morot.

– Moroten som börjar vara trött och trist kan du stoppa i ett glas kallt vatten. Då kommer den att återhämta sig och bli som förut, tipsar Karin Fritz.

Genom konsumentundersökningar vet Livsmedelsverket att kunskapen generellt är låg om hur man bäst förvarar mat och hur länge den håller. Men det håller på att vända.

I dag slängs 33 kilo mat per person och år, men det är en siffra som minskat de senaste åren.

– Det är tydligt att det finns en större medvetenhet om att man behöver ta hand om maten och att det inte är bra för miljön eller plånboken.

Maten som hamnar i soporna

Frukt och grönt utgör 36 procent av matsvinnet, följt av bröd och brödprodukter med 19 procent. Kategorin övrigt, som är sådant som chips, godis, ketchup och flingor, hamnar på 15 procent. Matrester av tillagad mat samt kött och köttpålägg står för vardera 12 procent.

På detaljnivå ser man att av frukt och grönt är det framför allt potatis, äpplen, morötter och lök som slängs och bland bröd och brödprodukter är det matbröd som limpor och frallor. Köttet som slängs är till större delen korv och köttpålägg.

Analysen visar också att mycket av maten som hamnar i restavfallet slängs i förpackning, ibland till och med oöppnad.

Källa: Livsmedelsverket

Matsvinn

Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp.

En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.

Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.

Dessutom hälls 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.

För en familj på två vuxna och två barn handlar det om cirka 130 kilo per år.
Om matsvinn var ett land skulle landet vara den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA

Källa: Livsmedelsverket

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.