Radar

Bräckligare blåstång i surare hav

Surare hav ger skörare blåstång, visar ny forskning.

Haven som göds med koldioxid blir surare vilket får blåstången att växa snabbare. Men den snabbväxande blåstången blir sämre på att klara av stormar eller kraftiga vågor och beskrivs som ett fuskbygge i en ny studie av forskare från Göteborgs universitet.

Hav som tar upp mer koldioxid blir surare vilket påverkar både växtlighet och djurliv. I FN:s klimatpanel IPCC:s värsta scenario för försurade hav beräknas pH-värdet sjunka från dagens 8,1 till omkring 7,7 till slutet av århundradet.

– Det kanske inte låter så mycket, men pH-skalan är logaritmisk så det är en rejäl skillnad. Redan i dag ser vi att kalkbildande arter, som skaldjur, har fått det svårare att klara sig, säger Alexandra Kinnby, marinbiolog vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Hon har länge studerat hur blåstång hanterar klimatförändringarna, bland annat genom att i experiment låta arten växa i vatten med pH-värde på 7,7.

Den högre halten av koldioxid stimulerade fotosyntesen i så stor utsträckning att blåstångens tillväxt ökade med 34 procent jämfört med hur de växer i dagens hav. Det innebär vissa positiva effekter, bland annat för de snäckor som äter algerna och för krabborna som lever av att äta snäckorna, samt för att en ökad fotosyntes också fångar upp mer koldioxid vilket kan göra haven till en kolsänka. Men det leder också till flera negativa saker som att blåstången blir bräckligare:

– Blåstången använder sig av kalcium och magnesium i havet för uppbyggnaden av sina celler. Men vid ett lägre pH-värde kan inte blåstången binda in ämnena lika bra. Det gör att växtstrukturen blir mycket svagare. Vid tester behövdes bara hälften så mycket kraft för att dra sönder blåstången vid pH 7,7 jämfört med i dag, säger Alexandra Kinnby.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV