Radar

Lego skrotar försök med återvunnen plast – satsar på återanvändning

Lego kommer att avsluta försöken med att använda återvunnen plast i sina legobitar eftersom det skulle leda till ännu större klimatavtryck.

Lego skrotar försöket med att bara använda plast från återvunna petflaskor i sin tillverkning av de miljardtals legobitar företags årligen tillverkar. Detta då företaget har kommit fram till att det skulle ge ännu större klimatpåverkan än vad man har i dagsläget
– Det är bättre att återanvända än att återvinna, säger Legos hållbarhetschef Tim Brooks till Financial Times.

2018 meddelade Lego, världens största leksakstillverkare, att företaget skulle sluta använda sig av oljebaserad plast i tillverkningen av legobitar. Fram till 2030 skulle legot istället tillverkas helt av växtbaserat eller återvunnet material. För två år sedan tillkännagav företaget att det hade börjat testa en prototyp som hade tagits fram av återanvända plastflaskor snarare än den så kallade ABS-plasten.

Nu överger Lego försöket eftersom användningen av prototypen skulle öka företagets klimatpåverkan istället för att minska den. Detta då det nya materialet skulle kräva stora förändringar i deras tillverkningskedja, vilket hade inneburit ett ökat koldioxidutsläpp sett under legobitarnas livscykel. 

– Tidigare fanns tron på att det var lättare att hitta det här magiska eller nya materialet, säger Legos vd, Niels Christiansen, till Financial Times, och förklarar att det perfekta materialet inte finns. 

– Vi testade hundratals material. Det har helt enkelt inte varit möjligt att finna ett sådant material, fortsätter han.

Kräver mer energi och nya fabriker

ABS-plast är enkel att tillverka och används i dagsläget i omkring 80 procent av alla legobitar företaget tillverkar varje år. När Lego har försökt använda återvunnen plast från petflaskor istället har de bland annat upptäckt att det materialet är mjukare än ABS-plast så för att göra legobitarna slitstarka har det inneburit processer som kräver mer energi. 

– Det är som att försöka göra cykel av trä snarare än av stål, säger Tim Brooks, Legos hållbarhetschef, till Financial Times. 

Dessutom skulle fabrikerna alltså behöva genomgå stora förändringar som också skulle leda till ett ökat klimatavtryck. 

– För att öka produktionen [av återvunnen pet] skulle det ske så stora störningar i tillverkningsmiljön att vi hade varit tvungna att ändra allt i våra fabriker. Efter allt det skulle klimatavtrycket ha varit mycket större. Det var en besvikelse. 

Nu ska Lego försöka ersätta andelar av ABS-plasten med material av material från naturen, biomassa. Det vill säga att gradvis ersätta ABS-plasten så att en legobit framöver tillverkas av en andel plast och en annan av biomassa. 

– Det kommer inte att gå från 0 till 100 procent hållbart material från en dag till en annan, säger Niels Christiansen.

”Bättre återanvända än återvinna”

Lego skiftar nu fokus från att ensidigt försöka hitta hållbara material till att istället sträva efter lägre koldioxidutsläpp liksom att undersöka möjligheten till ett mer cirkulärt tänkande och materialanvändning – att uppmuntra till återanvändning av redan tillverkade legobitar. 

I USA och Kanada finns redan program där konsumenter kan skänka tillbaka lego som de inte längre använder. De bitarna sorteras och rengörs sedan för att därefter skänkas till välgörenhetsorganisationer. Ett sådant program ska också introduceras i Europa nästa år. 

Dessutom planerar Lego att inom de kommande åren lansera ett program där konsumenter kan få pengar i utbyte för att lämna tillbaka lego som inte längre används. 

– Det är bättre att återanvända än att återvinna. Så vi tittar på en cirkulär affärsmodell – hur gör vi vinst från att återanvända bitar. Det är en stor förändring i tänkande och idéer, säger Tim Brooks.

Lego vill se större återanvändning

2018 inledde världens största leksakstillverkare Lego ett försök att ersätta oljeprodukter i sin tillverkning av lego med plast från återvunna petflaskor.

Nu har företaget konstaterat att det skulle öka deras klimatpåverkan då mycket av deras maskiner och fabriker skulle behöva förändras. 

Istället ska företaget gradvis försöka minska användningen av oljebaserad plast, den så kallade ABS-plasten (akrylnitril-butadien-styren), i legobitarna, samt försöka gå mot en större återanvändning av redan tillverkade legobitar.

I USA och Kanada har Lego infört Replay som innebär att konsumenter kan skänka sina legobitar till programmet som därefter sorterar och tvättar bitarna som sedan skänks till välgörenhetsorganisationer. Programmet ska införas i Europa nästa år.

Källa: Financial Times

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV