Energi-temp

Rätt och fel om du möter en björn

Björnar har mycket god hörsel och gott luktsinne, och känner ofta när en människa är på väg, enligt rovdjursexpert Benny Gäfvert.

I går sköts en björn ihjäl efter att ha attackerat en jägare i Ljusdal. Incidenter mellan björnar och jägare sker varje år. Risken är däremot liten för att du som svamp- och bärplockare springer på en björn i skogen. Här är rovdjursexperten Benny Gäfverts bästa tips för hur ska bete dig för att undvika närkontakt med djuret.

1. För att undvika möte med björnar, gå gärna och prata, gnola eller låt på något annat sätt i skogen.

2. Sätt till exempel en liten pingla i bältet så att det låter när du går. Det behöver inte låta särskilt högt, eftersom björnen har god hörsel och gott luktsinne.

3. Möter du en björn i skogen: Försök behålla lugnet. Tala lugnt och backa lugnt därifrån. Spring helst inte, eftersom björnen springer 60 kilometer i timmen.

4. Björnar ser ganska dåligt, så lägg gärna ifrån dig något plagg, en keps eller en jacka, en bit bort. Då kan björnen nyfiket börja undra vad det är, gå fram och nosa på föremålet, känna doften av människa och lufsar därifrån.

5. Blir du direkt angripen av en björn utan chans att backa, vilket sällan inträffar, rulla ihop dig på marken och se till att skydda huvud och nacke.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV