Radar

Rekordheta hav kan ge fler tropiska cykloner

Ett hus som halvt kollapsat i Florida efter att orkanen Nicole drog förbi i november.

Väderfenomenet El Niño dämpar ofta risken för tropiska cykloner. Men årets extremvarma hav riskerar att motverka det – och leda till en något värre cyklonsäsong än normalt i Atlanten. ”Ett varmt år är generellt gynnsamt för cyklonerna”, säger Johan Nilsson, professor i fysisk oceanografi vid Stockholms universitet.

Tropiska cykloner uppstår inte ur tomma intet utan det ska finnas ett tändande vädersystem.
– Ofta är det åskväder från den afrikanska kontinenten som driver ut över havet som är gnistan, säger Johan Nilsson.

Dessutom måste det vara varmt i vattnet, över 26,5 grader. Är det kallare än så bildas inga cykloner.

Men det behöver också råda gynnsamma vindförhållanden. Och i början av juni meddelade den amerikanska vädermyndigheten NOAA att väderfenomenet El Niño officiellt gjort entré – något som vanligtvis utgör en dämpande effekt på cyklonsäsongen.

Till stor del på grund av El Niño meddelade NOAA i slutet av maj att årets cyklonsäsong i Atlanten väntades bli något mindre aktiv än de senaste åren. Colorado State University (CSU), som också följer stormarna noga, gjorde till en början samma prognos – men ändrade sig sedan.

en ny prognos från den 6 juli räknar de med en cyklonsäsong över genomsnittet.

”Den onormala värmen i Atlanten kan motverka en del av den typiska El Niño-drivna vinden”, skriver CSU i ett pressmeddelande.

I år är vattnet riktigt varmt. I juni var den globala ytvattentemperaturen i genomsnitt varmare än någon annan junimånad som EU:s klimattjänst Copernicus registrerat. I Nordatlanten har det hittills aldrig uppmätts så höga temperaturer för juni som i år.
CSU gör prognosen att det i år kommer att bildas nio cykloner, eller orkaner som de kallas när de uppstår i Atlanten, under 2023 med totalt 35 orkandagar.

Redan den 22 juli klassades stormen som fått namnet Don som en orkan, ovanligt tidigt för säsongen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV