Väderfenomenet El Niño dämpar ofta risken för tropiska cykloner. Men årets extremvarma hav riskerar att motverka det – och leda till en något värre cyklonsäsong än normalt i Atlanten. ”Ett varmt år är generellt gynnsamt för cyklonerna”, säger Johan Nilsson, professor i fysisk oceanografi vid Stockholms universitet.
Tropiska cykloner uppstår inte ur tomma intet utan det ska finnas ett tändande vädersystem.
– Ofta är det åskväder från den afrikanska kontinenten som driver ut över havet som är gnistan, säger Johan Nilsson.
Dessutom måste det vara varmt i vattnet, över 26,5 grader. Är det kallare än så bildas inga cykloner.
Men det behöver också råda gynnsamma vindförhållanden. Och i början av juni meddelade den amerikanska vädermyndigheten NOAA att väderfenomenet El Niño officiellt gjort entré – något som vanligtvis utgör en dämpande effekt på cyklonsäsongen.
Till stor del på grund av El Niño meddelade NOAA i slutet av maj att årets cyklonsäsong i Atlanten väntades bli något mindre aktiv än de senaste åren. Colorado State University (CSU), som också följer stormarna noga, gjorde till en början samma prognos – men ändrade sig sedan.
I en ny prognos från den 6 juli räknar de med en cyklonsäsong över genomsnittet.
”Den onormala värmen i Atlanten kan motverka en del av den typiska El Niño-drivna vinden”, skriver CSU i ett pressmeddelande.
I år är vattnet riktigt varmt. I juni var den globala ytvattentemperaturen i genomsnitt varmare än någon annan junimånad som EU:s klimattjänst Copernicus registrerat. I Nordatlanten har det hittills aldrig uppmätts så höga temperaturer för juni som i år.
CSU gör prognosen att det i år kommer att bildas nio cykloner, eller orkaner som de kallas när de uppstår i Atlanten, under 2023 med totalt 35 orkandagar.
Redan den 22 juli klassades stormen som fått namnet Don som en orkan, ovanligt tidigt för säsongen.