Radar

Termiter inspirerar till klimatsmart ventilation

Termitstackar i Namibia utformas så att ventilation reglerar både temperatur och luftfuktighet.

Klimatsmarta byggnader kan utgå från hur termiter ventilerar sina stackar för att skapa rätt temperatur och luftfuktighet. Svenska forskare har tittat på hur husväggar kan andas på ett energieffektivt sätt.

– Studien handlar om termitstackars inre, vilka består av tusentals sammanlänkade kanaler tunnlar och luftkammare, och hur dessa fångar in vindenergi för att ”andas,” eller utbyta syre och koldioxid med sin omgivning. Vi har utforskat hur dessa system fungerar och hur man kan integrera likande strukturer i byggnadsväggar för att driva flöden av luft, värme och fukt på nya sätt, säger säger David Andréen, lektor vid institutionen för arkitektur och byggd miljö vid Lunds universitet i ett uttalande.

Termiters ventilationssystem gör att luft cirkulerar i hela strukturen och reglerar temperaturen och luftfuktigheten. I kontrast till luftkonditionering driven av fläktar skulle ventilationen i en byggnad inspirerad av detta bli energieffektiv eftersom den kan kontrolleras med mycket små redskap och liten energitillförsel, enligt David Andréen. I en byggnad skulle detta kunna skapas genom att millimeterstora eller centimeterstora strukturer skapas i med 3D-printing.

De termiter vars stackar forskarna studerat finns i Namibia. I stackarna skapar termiterna en svampträdgård i hjärtat av strukturen och de odlar svampen för att få mat. Strukturen av kanaler i en stack skannades och kanalerna visade sig löpa i ett stort nätverk av släta böjda kanaler. Forskarna gjorde sedan en kopia av kanalsystemet och kunde då studera hur luftflödet påverkades av kanalernas form.

– Det är fascinerande hur termiternas byggprocess lyckas skapa extremt komplexa och välfungerande ”ingenjörsmästerverk” utan att ha en centraliserad kontroll eller en ritning att utgå från, säger David Andréen.

– Digitalisering av design- och byggnadsprocesser skapar enorma möjligheter i hur vi utformar arkitektur, och naturliga och biologiska system är en viktig förebild för hur vi bäst utnyttjar dessa möjligheter.

Forskningen har publicerats i tidskriften Frontiers in materials.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV