Radar

Biologilärare fotade 1400 arter i sin trädgård

Biologiläraren och naturfotografen Anders Henriksson har dokumenterat sin trädgårds mångfald och hittat över 1400 arter.

Under pandemins hemmavistelse fick biologiläraren och naturfotografen Anders Henriksson idén att dokumentera allt liv han kunde hitta i sin trädgård. Det blev snabbt över 1000 arter. Nu får han utmärkelsen ”Årets rikare trädgård” från folkbildningsprojektet Rikare trädgård.

– Den här trädgården är ju inte så anmärkningsvärd egentligen. Det är en vanlig trädgård, men vi har en del äldre träd som lockar många arter, säger Anders Henriksson.

Trädgården ligger i Jonstorp i nordvästra Skåne, och har redan visat sig rymma över 1400 arter. Anders Henriksson har dokumenterat svampar, växter, lavar, fåglar, insekter och däggdjur. De flesta fynden har gjorts just i de äldre träden, som tall, ek, alm och rönn.

Utmärkelsen Årets rikare trädgård delas ut av Rikare trädgård, ett folkbildningsprojekt för biologisk mångfald inom trädgårdsodling. Motiveringen lyder: ”Anders Henriksson visar med sitt fotoprojekt vilket enormt rikt liv en trädgård kan innehålla om den har rätt förutsättningar. Det gäller bara att leta och förstå vad man ser. Projektet visar också återigen hur viktiga äldre träd är för den biologiska mångfalden.”

"Projektet har varit en aha-upplevelse", säger Anders Henriksson, här i sin trädgård
"Projektet har varit en aha-upplevelse", säger Anders Henriksson, här i sin trädgård. Foto: Erik Hansson

– Anders projekt visar med all önskvärd tydlighet vilken fantastisk mångfald som kan gömma sig i en trädgård med någorlunda variation. Det säger också en hel del om hur lite vi faktiskt vet om vår närnatur och hur mycket vi har att upptäcka om vi tillåter oss att vara nyfikna, säger Erik Hansson, projektledare för Rikare trädgård i ett pressmeddelande.

Fotografen är själv förvånad över trädgårdens rikedom.

– Projektet har varit en aha-upplevelse. Trots att jag är biologilärare och trodde mig ha lite koll på naturen så blev jag överraskad att det finns så mycket i en trädgård. Jag trodde inte att jag skulle klara 1 000 arter, berättar Anders Henriksson.

Anders Henrikssons tips för att hitta arter i trädgården

• Var ute mycket i din trädgård.
• Skaffa en lupp för att kunna se många av de små arterna.
• Var även ute på natten – förutom fladdermöss och nattfjärilar kan man även få se många andra nattlevande djur.
• Vänd ett paraply uppochned och banka på grenar så att krypen ramlar ner i paraplyet. Då får du se hur mycket som faktiskt finns i träden och buskarna.

Några av arterna som Anders fotograferat i sin trädgård

• 450 fjärilar, framför allt nattfjärilar
• Över 200 svampar och lavar
• Över 180 vilda växter
• 19 nyckelpigor
• 15 humlor
• 115 fåglar
• En ny svampart för Skåne
• En ny insektsart för Sverige

Tips för att bestämma arter i din trädgård

• Fokusera på en artgrupp du är intresserad av. Till exempel växter eller fjärilar.
• Köp en bok om artgruppen och försök själv ta reda på vilken art det är. Exempelvis “Svensk fältflora” eller ”Nordens fjärilar”.
• Vissa arter kan kännas igen av appar, exempelvis Artsorakel (alla arter) eller Flora Incognita (växter) – de har dock långt ifrån alltid rätt.
• Ta bilder på arten, beskriv var du såg den och försök få hjälp i olika Facebook-grupper. Exempelvis “Vilken växt” eller “Vilken fjäril”.
• Bläddra runt bland bilder på liknande arter på webbplatser som Artfakta.se och Vilkenart.se

Källa: Rikare trädgård och Anders Henriksson

Rikare trädgård

Rikare trädgård är ett folkbildningsprojekt  och ett samarbete mellan Fritidsodlingens Riksorganisation, Natursidan, Sveriges Entomologiska Förening, Biologiska Mångfaldens Dag-initiativet, Odlings-TV, Studiefrämjandet och Wild About Gardens i Storbritannien.

Målet med Rikare trädgård är att sprida information om hur trädgårdar och odlingar kan gynna den biologiska mångfalden. 

Utmärkelsen Årets rikare trädgård

Sedan 2020 delar Rikare trädgård ut utmärkelsen Årets rikare trädgård till en trädgård eller koloniförening som arbetar för att öka den biologiska mångfalden. Det kan röra sig om en plats med anmärkningsvärt många arter eller en tomt som har gjort stora insatser utifrån förutsättningarna. 

Vinnare 2023: Anders Henriksson, Jonstorp
Vinnare 2022: Maria Eriksson, Bollnäs
Vinnare 2021: Ronny Fritsche, Göteborg
Vinnare 2020: Emma Wahlberg och Lovisa Skagerman, Björnlunda

Källa: Rikare trädgård

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV