Radar

Regeringen öppnar för urangruvor

Urangruvan Ranger i australiensiska Northern territory läckte miljontals liter radioaktivt vatten till omkringliggande nationalparken Kakadu år 2010.

Regeringspartierna öppnar för svensk uranbrytning, en kontroversiell fråga som tidigare endast Sverigedemokraterna varit tydligt för.
     – Jag tycker vi behöver urangruvor i Sverige, säger Romina Pourmokhtari (L) till SVT.

Sverige har EU:s största tillgångar på uran, och under början av 2000-talet utfärdades prospekteringstillstånd för svensk uranbrytning. Det skapade stora protester och lokalt motstånd. 2018 förbjöds uranbrytning i Sverige, men nu öppnar miljöminister Romina Pourmokhtari för att upphäva förbudet, rapporterar SVT. Mer av grundämnet kommer att behövas eftersom ny kärnkraft ska byggas, enligt miljöministern.

Idag bryts ingen uran i EU. Uran som används i de svenska kärnkraftverken har fram till Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina köpts främst från Kanada, Australien, Namibia och Ryssland, enligt Energimyndigheten. Sedan invasionen har statliga Vattenfall som är delägare i kärnkraftverken Forsmark och Ringhals meddelat att företaget stoppar importen av uran från Ryssland. 

Urangruvor medför stora miljö- och hälsorisker. I en intervju med SVT säger Pourmokhtari att Sverige är ”bäst i världen” på säkerhet och miljöhänsyn inom gruvnäringen:

– Det är viktigt att man bryter alla de mineraler vi behöver till klimatomställningen med respekt för miljölagar och hur de som bor nära påverkas. Sverige har goda förutsättningar att göra det.

Även energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) öppnar för att upphäva förbjudet mot uranbrytning.

– Vi är från regeringens sida öppna för frågan uranbrytning, absolut. Vi har mycket uran vi kan bryta i Sverige. Historiskt har lönsamheten inte funnits där, men nu kanske det har ändrats, säger hon till SVT.

I december offentliggjordes att företaget Terrafame ska börjar utvinna uran vid sin gruva i östra Finland år 2024.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV